Burkolás szakmai összefüggései

hívás

Burkoló munkák elkészítésének módszerei, összefüggései!

Burkoló munka során a tartós burkolat épp olyan fontos követelmény, mint az ami azonnal a szemünk elé tárul, amikor elkészül egy burkolás.
Minden szempontból sikeres burkolat készítéshez nélkülözhetetlen a burkoló szakma ismerete és egyben annak precíz, lelkiismeretes alkalmazása.
Minden egyes burkoló munkafázis tökéletes kivitelezése garantálja az elégedetséget.

Ezen a burkoló oldalon Ön elé tárom a burkolás munkafázisainak összefüggéseit.

burkoló szakma irányelvei

Burkolás szakmai ÁBC:


Alapozás burkolás előtt


felülelet előkészítés

A beton, vakolat felületére kapaszkodik a burkolatragasztó, ezért ennek a felületnek, megfelelően szilárdnak kell lennie ahhoz, hogy tartós burkolás készülhessen.

A burkolat ragasztó a beton, vagy oldalafalon a vakolat felső mikron rétegéhez köt hozzá, így ha a hordózó réteget mélységében is megerősítjük fokozhatjuk a burkoló ragasztó tapadásának mértékét.

Különféle alapozók állnak rendelkezésre, így még a legporlósabb beton sem akadály a burkolás megkezdéséhez. Ismerkedjen meg a különféle alapozók burkolás előtti alkalmazásának hasznosságával,
az alapozás fontosságával!


Kiegyenlítés burkolás előtt


önterülő aljzatkiegyenlítés

A burkolat ragasztáshoz legálltalánosabban a vékonyágyas ragasztókat alkalmazzuk.
10 mm-es fogas ragasztó lehúzóval a burkoló lapok elhelyezése után a ragasztóágy vastagság 3mm lesz. Így hibás az az elterjedt nézet, miszerint, a 3mm-nél nagyobb felületi egyenetlenségekkel, hibákkal kell csak foglalkozni. Hozzá nem értésről ad tanúságot mikor azt hallani, hogy vastagabban kell dolgozni. De, hisz a végső burkoló ragasztó vastagság a vékonyágyas ragasztóknál maximum öt milliméter!!!

Precíz burkoló munkát csak sík felületre lehet elkészíteni!

Burkoló munka előtti kiegyenlítésre, felététlenül szükség van!
Ha a köműves, vagy a aljzatbetonozó csapat pontatlan munkát végzett, szükséges a felület utólagos egyenlítése.

Ismerje meg a kiegyenlítés módszereit, és fontosságát!


Burkolatterv készítése


burkolat terv

Burkoló munka kezdő fázisához tartozik az alaposan átgondolt burkolatterv.

A burkolat kiosztásnál alapvetően szimmetriára kell törekedni. Ezzel mindkét irányban a sarkokban egyenletes vágási szélesség lesz. Persze ettől eltérő módon, sok más figyelembe vételével is kiosztható egy burkolat, csak az a fontos, hogy a kiinduló pontokat mindig egyeztessük a tulajdonossal. Vele együtt határozzuk meg, mik azok amiket célszerű figyelembe venni kiinduló pontok meghatározásánál!
Ismerje meg a burkolat kiosztási terv készítésének fontosságát!


Burkolat ragasztás


burkolat ragasztás

A burkoló lapok ragasztásának minősége meghatározza a burkolat élettartamát. A ragasztó anyag választás, sok más közbenső körülmények és a ragasztás burkolás technikája is kihatással van a burkolat tartósságára.
Tudjon meg többet a burkolat ragasztást befolyásoló tényezőkről!


Burkolat szintezés, csempe szintezés


burkolat szintezés, csempe szintezés

Az újonnan elkészített burkolat felső síkjának egyenetlensége esztétikai burkolás hiba. Burkolat síkjából kiálló burkoló lapok a burkolás előkészítés hiányosságáról, a burkoló felületes munka végzéséről, vagy épp a burkoló lapok görbeségéről tanuskodnak.

Azoknak akik biztosra szeretnének menni e hibák elkerülésében, kapható csempe szintező, burkolat szintező rendszer. Ez olyan segéd eszközt takar, amely biztosítja a burkoló lapok felszinének síkbahozatalát. Rendkívűl hasznos eszköz. Használatával lenyügöző precízitással lehet burkolatot készíteni.
Tudjon meg többet Ön is a burkolat szintezés mesteri módszeréről!


Dilatálás


burkolat dilatálás

A dilatáció egy olyan rugalmas anyaggal feltöltött rést takar, amelyik biztosítja a beton és a rajta lévő burkolat tágulásából, zsugorodásából származó, sérülés mentes mozgást.

Nagy felületek burkolatainál, mint például egy nagyobb nappali aljzatán, senki sem lát szívesen a burkolat egységét megrontó dilatációs csíkot. Ezzel szemben az elkészítés szempontjából a "nagykönyv szerint" meglepően kicsi mezőkre kell felosztani a nagyobb felületeket.
De vajon mit kell tenni azért, hogy a felhasználó és a készítő szempontjai is találkozzanak?
Erről a dilemmáról és a gyakorlatban szerzett tapasztalatokról olvashat a dilatáció oldalamon!


Burkolatváltás


burkolat váltás

Egy adott felületen anyagában többféle burkolat is megjelenhet. Ráadásul az egymás melletti burkolat vastagság is különbözhet. A burkolat átmenetek illetve a burkolat szintkülönbségek áthidalására burkolat váltó profilt kell beépíteni.
Összeszedtem oldalamra azokat az információkat, amelyek nélkülözhetetlenek burkolatváltás kialakításakor.


Fugázás


fugázás

A burkolat készítés egyik befejező burkoló munkafázisa a burkolat fugázása.
Sokféle egymástól eltérő anyagok állnak rendelkezésre erre a célra.

A fuga készítése épp oly precíz szakmai tudást igényel, mint a burkolat készítés más fázisai. Az elkészített fuga nem lehet túlságosan mély, mert elcsúfítja az amúgy szépen elkészített burkoló munkát. Tudni kell bánni a fugával de nem csak esztétikai megfontolásból. A fugasűrűsége meghatározza a végső szilárdságát is. A burkolat fuga hibák zöme a túl higított fuga miatt keletkezik, ezért az elkerülés végett be kell tartani a gyártók ajánlását.
Mindent megtalál, amit tudni érdemes a fugáról, a fugázásról!


Szilikon fuga készítés


szilikonfuga

A szilikon alapanyagból készített fuga rugalmas és vízzáró tulajdonságokkal rendelkezik. Számtalan hely van a burkolat készítés folyamán, ahol ezekre a tulajdonságokra nagy szükség van. Például a fürdőszoba víz behatolás elleni védelme, az aljzatok és kisérő lábazatok is rugalmas de tömör csatlakozást kívánnak.
A szilikon fuga készítés hasznosságáról győződehet meg erről szóló weboldalamon.


Tartós burkolat készítés alapjai


tartós burkolás

Ha már oly rengeteget költünk a burkolatokra, akkor joggal elvárható hogy hosszútávon is élvezhessük szépségét. A tartós burkolathoz megfelelő burkoló alapanyagokat kell beépíteni és gondos burkoló munkát kell végezni!
Tudjon többet arról, hogy mik kellenek a tartós burkolat készítéshez!


Üregmentes ragasztás


üregmentes ragasztás

A terasz burkolat felfagyás a burkoló munka megítélésének legnagyobb réme. Egyértelmű a felelősség, ha a burkolat felválik az aljzatról. Az kellemetlen bosszúságokat elkerülhetjük amennyiben helyes burkolás módszerekkel és megfelelő alapanyagokkal készül a burkolat. A burkolat tartósságát az üregmentes ragasztás biztosítja leginkább. Mit jelent ez a gyakorlatban?


Köszönjük a figyelmét!