Burkolás ragasztás

hívás

Tartós burkolat titka a megfelelő ragasztás!
Ismerje meg a burkolat ragasztással kapcsolatos körülményeket!

A burkoló lapok leragasztásának minősége, a burkolás technika, a ragasztáshoz használt anyagok jelentős befolyással bírnak a burkolat élettartamára. Ezen a burkoló munka egyik fázisával, a ragasztással foglalkozó oldalon megtudhatja az összes olyan összefüggést amire szükség van ahhoz, hogy tartósan élvezhesse a lakásba megálmodott burkolatokat!

ragasztás

Burkoló lapok ragasztásának minősége


Az elmúlt évtizedben jókora utat tett meg a burkoló lapok ragasztásának technikai háttere. Régebben cement homok keverékébe (mishung) ágyazták a burkolatokat. Ez az ágyazat aztán évtizedekig megállta a helyét. Persze a régi idők burkoló szakemberei közt is akadt, aki csak ímmel-ámmal végezte a munkáját, így sok esetben a habarcságyba lerakott burkoló lapok üregesen (pogácsás ragasztás) lettek leragasztva. Az így elkészített burkolat persze nem is volt időt álló. A kongó kopogó burkoló lapok hamarosan elrepedeztek és nagyon gyorsan megindult a burkolat roncsolódási folyamata, mint például a burkolat felfagyás.
Viszont az üregmentesen elkészített burkolat valóban évtizedekig gond nélkül állta a sarat, pedig egyszerű cement homok keverék ragasztásról beszélünk.

Mégis mi ennek a titka?

Mára a burkoló lapok ragasztóiban a cement és homokon kívül sok modern töltőanyagot is találhatunk. Ezekkel a töltőanyagok segítségével megnövelték a ragasztó tapadó képességét, a burkolat mozgásokból származó feszültségek elviselését. Mégis a modern burkoló ragasztóanyagok ellenére, rendkívül sok burkolat ragasztási probléma merül fel napjainkban. Vajon mi ennek az oka?

A burkolat tartósságát a burkolat ragasztása határozza meg!

Régmúlt bizonyítéka az, hogy nem csak a ragasztáskor használt anyag határozza meg a burkolat tartósságát. Ennél sokkal fontosabb az, ahogyan a burkoló szakember hozzááll a burkolás munkákhoz. Legyen az régebbi vagy modern ragasztási technológia, a burkolat tartósságot egy dolog befolyásolja:

A ragasztás minősége!

Ahhoz, hogy az előbbi kijelentést alátámasszam, meg kell vizsgálni a régi misungos ragasztási technológia évtizedes sikerének titkát!


Burkoló lapok ragasztás összefüggései:


A burkoló lapok ragasztását leginkább az időjárás, a fagyok roncsolják, így ezzel kezdem.

A burkolat alá bejutó víz hideg időben megfagyva térfogatát növelve (egyszerű fizika) feszegeti a burkoló lapokat.
Ha a burkolat alá jutó víz össze tud gyűlni, akkor olyan mértékű tágulása van az összegyűlt megfagyott jégnek, mintha feszítő vassal alulról feszegetnénk a lapokat. Viszont, ha nem tud össze gyűlni, vagyis eloszlik a ragasztóágyban akkor a jég kristályok nem képesek egymásba kapaszkodni, megnövelve saját térfogatukat. Tehát az üregesen (pogácsák) lerakott burkoló lapok alatt összegyűlt víz megfagyva jég keletkezik, míg a teljesen telített ragasztó ágyban nem keletkezik egybefüggő víz, így a jégkristály szerkezete is megváltozik.

A régi misungos ragasztás sikere, tehát az üregmentességben volt.

Ha gondos munkát végzett a burkoló szakember, vagyis oda figyelt a ragasztás folyamán és nem maradt üreg, akkor a burkolat amit elkészített, évtizedekig sérülés mentes volt.

Mára sokat változott a burkoló lapok ragasztásának technológiája.

A burkoló ragasztók megnövelt tapadó képessége lehetővé tette, hogy egyszerűbbé és könnyebbé tegye a burkoló szakember munkáját ragasztás közben. Különböző méretű fogazott burkoló ragasztó terítő szerszámmal szempillantás alatt elkészíthető az a ragasztó ágy amibe a burkoló lapokat belefektetjük. Ez a szerszám és a modern ragasztó anyagok együttesen lehetővé teszik az anyag takarékosságot, és a könnyebb munkavégzést. Csakhogy a fogazott szerszám olyan barázdákat húz a burkoló ragasztóban, amely mélyedésében képes a víz összegyűlve jégkristályt alkotni.

A jég feszítő ereje erősebb mint a ragasztók tapadó képessége, ezért is napjainkban rendkívül sok felfagyás problémával találkozni. Így hát a hosszantartó, sikeres burkolás érdekében újra foglalkozni kell a tapasztalatok által igazolt állítással, miszerint:

A víz nem való burkolat alá!

A csapadék a fugákon át bejut a burkolat alá. A burkoló lapok alá jutó víz folyamatos körforgáson megy keresztül, ami bejut, az ki is párolog. Viszont, ha a fugák minőségi kifogással készülnek, vagy a burkolaton valamely okból burkolat repedés keletkezik, akkor már káros mennyiségben juthat csapadék víz a burkoló lapok alá. Elegendő mennyiségű víz a ragasztó bordákban összegyűlve jég golyókká fagyva kárt okoznak. Ezzel arra akarok célozni, hogy a fogazott ragasztó terítésen kívűl is van a gond, ha a fuga minősége rossz!


Burkoló lapok ragasztásának technológiája


A terasz burkolatok felfagyásáért másfajta okok is felelősek.
A burkolat ragasztás minőségét nagy mértékben az alkalmazott burkolás módszer is befolyásolja. A burkoló ragasztónak megfelelően tapadnia kell mind a hordozó felületre, mind a burkolat hátuljára egyaránt. Így minden olyan körülmény, ami a kellő tapadást kedvezőtlenűl befolyásolja, káros a burkolat tartósságára nézve!

A burkoló ragasztó és a hordozó réteg (beton, vakolat, stb.) közt létrejövő stabil kapcsolatot elő kell segíteni! Egyetlen burkoló ragasztó sem tapad meg poros, laza szerkezetű felületre. Ezért burkolás ragasztás előtt elő kell készíteni a felületeket.
A por és laza szerkezetü réteg eltávolításával kell kezdeni ezt a burkoló feladatot.
Majd alapozással elő kell segíteni, hogy további réteg fellazulás ne következzen be. Egyes alapozók csak a felszinen fejtik ki hatásukat, míg van olyan is, amelyik akár cm mélyen is behatol a szerkezetbe és belülről erősti meg azt. (Prosfas)

A burkoló ragasztó ágy és a burkoló lapok közt is megfelelő tapadási körülményeket kell biztosítani!

Elegendő a napsütés, vagy a szél ahhoz, hogy a legjobb minőségű ragasztó is pillanatok alatt elveszítse tapadás képességét. Vagyis burkolat ragasztáskor a lehető legrövidebb időre kell csökkenteni az ilyen káros hatásokat. Ennek érdekében minimalizálni kell az egy fázisban terített burkoló ragasztó területét.
Minél több káros hatás éri burkolás ragasztás munkafolyamat közben a burkolatot, annál kevesebb burkoló lap alatt szabad megkenni a talajt, az oldalfalat. A káros hatás teljes kivédéséhez nem elegendő csak a hordozó (beton, vakolat) felületet ragasztóval bekenni. A burkoló lapok hátoldalának megkenésével biztosítható burkolás folyamán, hogy mindig létre jöjjön a kellő tapadás. Ez a két oldali kenés burkolás technika: a mágikus kontakt ragasztás!

kontakt ragasztás
üregmentes ragasztás

Burkolás ragasztás anyagai


A burkolat tartósságát az előzőekben taglaltakon kívül a ragasztáshoz felhasznált anyag is befolyásolja.

Üregmentes ragasztást csak a folyékony ágyas ragasztóval lehet elérni.
Az üregmentesség már önmagában is (és a dilatáció helyes betartásával) biztosítja a tartós burkolatot!

Ezen kívül a burkolat ragasztók széles skálája áll rendelkezésre. Bennük lévő töltőanyagok, adalékok biztosítani tudják a tartós tapadáshoz szükséges flexibilitást, rugalmasságot.

A burkoló ragasztó csomagolásán betűjelekkel, számokkal jelölik a különféle tulajdonságokat.

Könnyebb eligazodás végett néhány általánosan használt jelzés:

Kötőanyagok jelölése:
C cement alapú burkoló ragasztó,
D diszperzió alapú burkoló ragasztó,
R műgyanta alapú burkoló ragasztó


Teljesítmény:
1 Normál terhelhetőségű (0,5N/mm2 tapadó szilárdságtól)
2 Fokozott terhelhetőségű (1N/mm2 tapadó szilárdságtól)


Bedolgozhatósági tulajdonság:
T megcsúszásra nem hajlamos (pl. oldalfalakra is alkalmas)
E meghosszabbított nyitott idejű (hosszabb ideig nem veszti el tapadásképességét)
F gyorsan kötő


Alakváltozásiképesség:
S12,5mm-es lehajlásra képes
S2 5mm-es lehajlásra képes


A burkoló ragasztók csomagolásán így jelennek meg az előbbi kódok:
C2TES1


Köszönjük a figyelmét!