Dilatáció

hívás

Dilatálás dilemmájával foglalkozó oldalon a dilatáció részleteivel,
burkolat dilatálás szabályaival,
dilatációs profilokkal ismerkedhet meg!

A különféle anyagok tágulásának helyet adó rést dilatációnak nevezzük. Burkolatnál a dilatáció figyelembe vétele, alkalmazása nélkülözhetetlen a tartós burkoló munkához. A burkolat felpúposodása, elválása az aljzattól a dilatáció hiányára utal. Megelőzendő az ilyen burkolás hibát ezen az oldalon a dilatáció témaköréről tájékozódhat.


Dilatálás

Minden anyag a hőmérsékletváltozásra fizikai méretváltozással reagál. Így a burkolat és burkolat felépítéséhez szükséges anyagok is a hőmérséklet csökkenésre zsugorodással, míg a hőmérsékletnövekedésre tágulással reagálnak.
Hőmérséklet növekedés hatásai figyelhető meg például padlófűtésnél, de leginkább külső térben terasz burkolatnál, homlokzat burkolatnál.

Lakáson belül viszonylag kis hőmérsékletingadozás van jelen, ami szinte csak az első beton felfűtéskor okozhat dilatációs problémát. Azonban külső térben a hőmérsékletváltozás szélsőségesen ingadozik. Télen a mínusz fokos burkolatot a téli napsütés rövid idő alatt felmelegíti, ez a hőmérsékletváltozás akár kézzel is jólesőnek érzékelhető. Terasz burkolatra nézve viszont óriási méretváltozásokkal jár, amit bár szabad szemmel nem érzékelünk, de azért az jelen van.
Ennek az állandóan jelenlévő térfogat változásnak helyet kell biztosítani, hogy a burkolat sérülés nélkül elviselje az ilyen mozgásokból származó feszültségeket.

Az anyagok tágulásának a megfelelő méretűre kialakított dilatációs rés ad helyet.

A dilatációs rés hiányában az anyagok (pl.: beton) tágulásából eredő feszültség például a burkolat felpúposodásához vezet, míg az anyagok zsugorodásából származó feszültség repedéseket eredményeznek.


Dilatációs rés kialakítása

Fontos még az a fizikára is visszavezethető körülmény, hogy az anyagok egymáshoz viszonyítva különféle mértékben reagálnak a hőmérsékletváltozásra. Ráadásul a példánkban szereplő terasz burkolat felső rétege a burkoló padlólap hamarabb felmelegszik, mint az alatta lévő terasz beton. Ezért a burkolat állandó mozgásban van az alapot nyújtó betonhoz képest is.
Ez a körülmény a burkolat ragasztásra is jelentős terhet ró.

Milyen szabály van a dilatációs rés kialakítására?

Vannak általánosan betartandó "ököl" szabályok.
Lakáson belül a betont 20-30m2-enként, míg külső térben 10-15m2-enként dilatációs réssel el kel választani egymástól.

Ám ezt az úgynevezett ökölszabályt a gyakorlatban vizsgálva érdemes felülvizsgálni. Mivel a beton szerkezetéül szolgáló töltőanyagoktól jelentős mértékben függ a hőmérsékletváltozásra reagált térfogat növekedés, ezért befolyással lehetünk egy-egy beton tábla dilatálás szempontjából biztonságosan elkészített méretére is. Egy 50m2-es nappaliban senki se szeretne dilatációs rést (nappalit kettészelő profilt) nézegetni, vagy egy 25-30m2-es terasz burkolatba se kell minden esetben dilatációs rést kialakítani!


Lakáson belül kialakított dilatálás

Mivel lakáson belül kisebb a várható tágulás mértéke, mint külső térben, ezért lakáson belül viszonylag könnyebb dolgunk van a beton táblák maximális méretének megítélésében. Még egy 50m2-es nappali egybefüggő betonját sem kell törvényszerűen elválasztani dilatációval!

Látványromboló volna egy nappalit ketté szelő dilatáció, így akiknek nagy méretű egybefüggő légterük van azoknak sem kell elkeseredniük. Egybefüggően elkészíthető lakáson belül a beton tábla akár 50m2 is! Csak fokozottan ügyelni kell a határoló falak és más csatlakozó beton táblák közötti minimális 1cm rés biztosítására és a betonozáskor a szokásosnál erősebb vashálót kell alkalmazni! A 6-8mm keresztmetszetű vashálót a beton alsó harmadában kell elhelyezni.

Dilatáció kialakítása:

Burkoló munkáim alkalmával számtalanszor találkoztam rosszul, vagy rossz helyen kialakított aljzat beton dilatációval.

Sok betonozó esztrikes csapat úgy készíti a dilatálást, hogy vékonyan átvágja a még friss betont, majd a beton felszínét összedolgozza. Ilyen készítésnél a beton dilatáció az elkészített helyen ugyan megtörténik, kiszáradás után válik láthatóvá, ám a merev beton táblák között még 1mm-es rés sem keletkezik! Nos ez nem megengedhető nagyobb egybefüggő felületeknél!

Fizikailag, tágulást biztosító réssel el kell választani a két beton táblát egymástól!

Erre a célra vannak betonba építhető dilatálást biztosító profilok, vagy egyszerűen erre a célra szolgáló habosított 5-10mm vastag anyaggal kell elválasztani a két beton táblát.

Feltűnően sokszor találkozom rossz helyen elkészített beton dilatációval.
A két szoba közötti beton dilatálás helyzete aggasztóan sokszor rossz helyre kerül!

A beton dilatálásnak és a burkolat dilatálásnak minden esetben egy helyre kell kerülnie!

A beépítésre kerülő szobákat elhatároló ajtó lapjának síkjába kell esnie a beton dilatációnak.
Rendszerint a falazat másik oldalának síkjába helyezik, mintha nem tudnák merre fog nyílni az ajtó. Az ajtó lapja fogja a szemünk elöl eltakarni a burkolaton kialakított dilatációs rést. Rossz helyen lévő beton dilatálásnál, már csak kompromisszumok árán tudunk tetszetős és egyben tartós burkoló munkát kivitelezni.

Tehát jó előre tervezzék meg hova készítsenek beton dilatációs rést mert ott a burkolatba is be kell iktatni azt a rést!


Lakáson kívül kialakított dilatálás


Lakáson kívűl, külső térben jelentősen nagyobb a burkolat tartósságát veszélyeztető tágulás, összehúzódás mértéke. Ezért a beton táblák maximális méretét óvatosabban, megfontoltabban kell kiszámolni. Figyelemmel kell lenni beton tágulás irányának lehetőségeire, a terasz tájolására, az árnyékoltságra.

Ha nagyobb egybefüggő beton táblát akarunk külső térben gond nélkül kialakítani, akkor a betonban lévő töltőanyagokkal kell kezdeni a változtatást.
Betonban lévő kavicsot le kell cserélni más a hőmérsékletnövekedésre, térfogat növekedéssel kevésbé reagáló anyagra például zúzalékra. Át lehet gondolni még a zsugorodás kompenzált cement alkalmazását is. A beton vasalat mértékét is meg kell növelni.

Betonozáskor azonban minden esetben biztosítani kell a merev falak, oszlopok, stb., közötti 1cm-es dilatációs rést.


Dilatációs profilok


Betonba helyezhető dilatációs profilok:

betonba való dilatációs profil

Burkoló lapok közötti fuga kitöltése dilatációs céllal:

burkolat fuga dilatációnak

A burkoló lapok sortávolsága is kialakítható burkolat dilatáció gyanánt. Ám ez a módszer csak akkor lesz tartós, ha speciális tömítő anyaggal és nem a hagyományos ecetsavas szilikonnal készítik. Viszont az ilyen speciális anyagok elsimítása meglehetősen nehéz feladat. Ezért ha szép kivitelezést szeretnénk, akkor inkább válasszunk valamilyen burkoló lapok közé építhető profilt.

Burkoló lapok közé helyezhető dilatációs profilok:

dilatációs profil
dilatációs profilok

Saját magunk is készíthetünk dilatációs profilt:

dilatációs profil készítése házilag

Két szembefordított élvédő olyan rést produkál, amelyet feltöltve ecetsavas szilikonnal tartós dilatálást biztosít. A profilok oldalfalához tartósabban hozzátapad a szilikon, mintha csak a burkoló lapok széléhez kellene tapadnia. Ráadásul bármilyen színű szilikont beletölthetünk, ezáltal is jobban beleolvaszthatjuk a háttér színeibe a dilatációs csíkot. Sokszor nem találni megfelelő színű dilatációs profilt, ekkor jól jöhet ez a módszer is!


Köszönjük a figyelmét!