Fürdőszoba épített zuhanyzó

hívás

Épített zuhanyzó varázslatos világa, megépítésének körülményei, zuhanyülőke készítés, zuhanytálca építés!

1 / 6
épített zuhanyzó
2 / 6
zuhanyzó építés
3 / 6
fürdőszoba aljzat burkolás minta
4 / 6
fürdőszobai wc burkolás
5 / 6
zuhanyzó kabin
6 / 6
fürdőszoba megvilágítás
épített zuhanyzó
zuhanyzó építés
fürdőszoba aljzat burkolás minta
fürdőszobai wc burkolás
zuhanyzó kabin
fürdőszoba megvilágítás

A zuhanyzó építés lett a "sláger" napjainkra.
Ez a tendencia köszönhető az épített zuhanyzó kinézet variálhatóságának, a tartósságának, a fürdőszoba enteriőr kiemelő tulajdonságának.
Olyan sokféle épített zuhanyzó készíthető, hogy valóban csak a fantázia szab határokat. Ám egy gyönyörű épített zuhanykabin sok keserűséget is hozhat, ha a kivitelezésénél akár csak egyetlen hiba is történik.
A zuhanyzó felöli fürdőszoba beázás a leggyakrabban előforduló problémák közé sorolhatók.

Most a zuhanykabin építésével foglalkozó oldalamon végig vezetem Önt a kritikus pontokon. Közben épített zuhanyzó képek is segítik Önt a tájékozottságban!


Zuhanyzó építés, precíz kivitelezés

Az épített zuhanyzó kinézetét, még építés előtt alaposan meg kell tervezni. Épített zuhanyzó tervezése nélkül, olyan kompromisszumokra kényszerülhetünk, amik az épített zuhanyzó megjelenését befolyásolják.

Ha például spórolósan szeretnénk zuhanyzót építeni, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy milyen méretű üvegajtóval számoljunk.
Épített zuhany üvegajtó vásárlásakor a sorozatban gyártott méretek kevesebbe kerülnek, mint az egyedi méretek alapján gyártottak. Olyan megrendelőm is volt már, akinek olyan szerencséje volt, hogy egy másoknak elrontott méretű zuhanyzó üvegajtó tökéletesen passzolt az elképzeléseihez, persze az árak töredékéért sikerült megvenni a zuhanykabin üvegajtót.

Ha a tervezéskor nem ismerjük a zuhanyzó építés problémák gyökerét, akkor például belefuthatunk abba a kompromisszumos helyzetbe, amikor szeretnénk akadálymentes zuhanytálcát kialakítani, de az épített zuhanyzó lefolyójának beépített magassága ezt már nem teszi lehetővé.

Tehát kellő információ birtokában előre tervezve megkímélhetjük magunkat és a pénztárcánkat is egyaránt.
A továbbiakban végigkalauzolom Önt a zuhanyzó építés főbb fázisán, közben épített zuhanyzó ötletek mellett több olyan zuhanyzó építés módra is kitérek, amelyek kivitelezhetőségére talán nem is gondolt!


  Nyissa le, több itt!  

Épített zuhanyzó lefolyó


beépített kád burkolás

Épített zuhanyzó a fürdőszoba bármely szegletében elkészíthető. Csak az épített zuhanyzó lefolyó kialakíthatósága, elhelyezhetősége szab határokat.
Mivel a fürdőszoba legmélyebb pontja lesz az épített zuhanyzó lefolyója, így vannak esetek, amikor eltervezünk valamit, azonban a zuhanylefolyó magassága vagy helyzetének kialakíthatósága keresztbehúzza számításainkat.
Erre egy fürdőszoba felújítás, fürdőszoba átalakítás alkalmával számítani kell!
De új fürdőszoba építés alkalmával is többször előfordul, hogy magasabbra kerül a zuhanylefolyó, mint ahogy szeretnénk.

Az épített zuhanyzó burkolata minden irányból a zuhanylefolyó felé kell hogy lejtsen, legalább 2% mértékben!

Így, ha akadálymentes (perem nélküli zuhany tálca) épített zuhanyzót szeretnénk, úgy kell beállítani az épített zuhanyzó lefolyó magasságát, hogy megvalósítható legyen a burkolat lejtés.

A beállítható legkisebb zuhanylefolyó magasságot a csatorna rákötés magassága is befolyásolja, ezért okoznak meglepetéseket a fürdőszoba felújítás, fürdőszoba átalakítás munkálatai. Továbbá a képzetlen vízszerelők sem tudják pontosan mi alapján állítsák be az épített zuhanyzó lefolyó magasságát, holott módjukba állna lejjebb is elhelyezni azt.

A zuhanyzó építés összetettségét jelzi az is, hogy az épített zuhanyzó burkoló lapok nagysága, vastagsága, is befolyással van a zuhanylefolyó magasságának kiszámításában. Sőt a zuhanytálcának szánt burkoló lapok kiosztása, burkoló lapokkal való lejtés kialakíthatósága is esztétikailag befolyásolja az épített zuhanyzó lefolyó elhelyezést.

Arra is gondolni kell épített zuhanyzó lefolyó elhelyezésekor, hogy amikor használjuk a zuhanyzót, lehetőleg ne a hideg zuhanylefolyót tapossuk! Tehát érdemes inkább a falak tövében elhelyezni, mint sem középre.

Ezeket figyelembe véve kell megválasztani az épített zuhanyzó lefolyó formáját, típusát.


Az épített zuhanyzó lefolyók kínálata meglehetősen nagy.
Legegyszerűbb a pontvízgyűjtők,

zuhanylefolyó
Zuhanytálca kavics burkolat
Akadálymentes épített zuhanyzó

melyeket sokan ismernek, és már régóta használnak is. Ezek a legolcsóbbak, bár ebben is van szórás, mivel kör, háromszög, sokszög, rejtett kivitelű, és ki tudja még mi mident ki nem találtak, amiből választani lehet. Persze ez az épített zuhanyzó lefolyó árában is meglátszik.

Kapható vonal vízgyűjtő épített zuhanyzó lefolyó is,

Zuhanyzó vonal vízgyűjtő
rejtett zuhanylefolyó

mely hosszabb vonal mentén gyűjtve vezeti el a használt vizet. Ezekből is megszámlálhatatlan változat kapható. Köztük íves, derékszögű vonalmentén gyűjtő, akár az épített zuhanyzó oldalába süllyeszthető, vagy rejtett fényforrással ellátott is kapható. Ezek ára nagyságrenddel magasabb, mint a pontgyűjtőké.

A választék tehát meg van, de a vásárláskor a kivitelezhetőségre is gondolni kell!


Zuhanyzó tálca


Akadálymentes zuhanytálca


Akadálymentes zuhanyzó tálca

Az épített zuhanyzó minden esetben zuhanytálcával készül, ám a zuhanyzó tálca sokszor nem érzékelhető. Akadálymentes kivitel akkor készül, amikor a zuhanyzó tálca burkolata és a fürdőszoba többi aljzat burkolata közt nincs szint eltérés, vagyis akadálymentesen bejutunk a zuhanyzóba.

Az azonos szint még nem jelenti azt, hogy a zuhanytálca azonos síkban is van a fürdőszoba többi burkolatával! Minden épített zuhanyzó aljzat burkolatának lejtenie kell a zuhanyzó lefolyó felé, ezért ha kevésbé látható módon, de mégis csak van zuhanytálcája az ilyen kialakításoknak is.
Ebből sok félre értés származik zuhanyzó építés alkalmával!
Mivel bemutató teremben, vagy épp a nyaralás során a fürdőszobában úgy érzékeljük, hogy a zuhanyzó aljzat burkolata teljesen síkban van a környezetével, ezért sokan gondolják úgy, hogy maguknak is így építenék meg.
Kis gondolkodással azonban belátható hogyan kell megépíteni az ilyen akadálymentesen kivitelezett zuhanyzót úgy, hogy a használati víz maradéktalanul a lefolyóban landoljon.
Lejtés mindig van, maximum kevésbé érzékeljük, mint a szinteltéréssel vagy tálca peremmel épített zuhanyzók esetében.

Az épített zuhanyzó lefolyó helyzetének megtervezésekor, figyelemmel kell lenni, hogy lejtést kell biztosítani minden irányból, és ez végeredményben hogyan fog kialakulni. Például ha nem süllyeszthető le kellően, akkor az épített zuhanyzó lefolyó csak akkor kerülhet fal mellé, ha szegélyező peremet is készítünk.

Épített zuhanyzó bejáratához helyezett zuhanylefolyó esetében számolni kell a lejtés készítésből származó burkolat sík eltérésekre. Az alábbi épített zuhanyzó képek is jól illusztrálják ezeket a magasság különbségeket:

zuhanylefolyó elhelyezés
zuhanyzó lejtés
zuhanyzó tálca burkolás

Ezek elkerülése végett célszerű a zuhanyzó nyílás teljes szélességében elhelyzni lefolyót, melyre a vágható kivitelű lefolyók alkalmasak a leginkább!

Az akadálymentesen épített zuhanyzó igen elegáns megjelenést biztosít, de kivitelezhetőségéhez szükség van a zuhanylefolyó helyzetének lesüllyeszthetőségére.

Ha a megfelelő lejtéskészítéshez nem süllyeszthető le eléggé az épített zuhanyzó lefolyó, akkor már csak szinteltéréssel és/vagy tálca peremmel készíthetünk zuhanytálcát.

Peremmel ellátott zuhanytálca

Épített zuhanyzó tálca peremekkel
peremmel épített zuhanyzó
zuhanyzó peremmel

Sokan nem bíznak eléggé az akadálytalanul készített zuhanytálcában, bár ok nélkül gondolják így, számukra is készülhet épített zuhanyzó, csak zuhanyzó építés során peremet is kell készíteni. A zuhanytálca pereme akadályozza meg a víz kijutását a zuhanyfülkéből.

A zuhanytálca peremek vízszintesek, így könnyűszerrel rögzíthető hozzá üvegfal.
A peremmel készített épített zuhanytálca belsejében is kell minden irányból az épített zuhanyzó lefolyó felé, minimum 2% lejtést készíteni.
Nagyobb burkoló lapok elvágásával, ez könnyedén megoldható.

Az alábbi épített zuhanyzó kép sorozaton, nyomon követhető egy épített zuhanytálca készítése:

zuhanyzó lefolyó elhelyezése
Peremes zuhanytálca építés xps építő lappal
zuhanytálca hálóval erősített bevonat
zuhanyzó peremmel
zuhanytálca burkolat peremmel

Olcsó és gyors kivitelezés készülhet xps építő lemez segítségével. Tehát ki lehet váltani a nagyságrenddel drágább készen kapható burkoló lapokkal ellátható zuhanytálca aljat.
Az xps építő lemezzel teljesen egyedi méreteket is készíthetünk, két rétegben pedig teljes mértékben, könnyedén az épített zuhanyzó burkolathoz igazítható a zuhanytálca lejtés.


Épített zuhanyzó oldalfal

Épített zuhanyzó mediterrán burkoló lapokkal
épített zuhanyzó kavics burkolat

Épített zuhanyzó falait több féle építőanyaggal is elkészíthetjük. Általában a fürdőszoba valamelyik sarkát jelölik ki épített zuhanyzó helyének, ezzel egy-két fal már adott is.
Kreatív elhelyezés esetén, meg kell építeni az épített zuhanyzó falait.

Legolcsóbb megoldás ytong építőelemekkel felépíteni a zuhanyzó hiányzó falait, de készülhet építő lemez segítségével, amely megoldás inkább az íves épített zuhanyzó falaként hasznos. Építőlemez ára ugyan magas, ám ha a teljes falazatra szánt munkaidőt, munkadíjat is egybe vetjük más építőanyagokból készített épített zuhanyzó falakkal, akkor mutatkozik meg az igazi előnye. Gyors és tiszta munkával bármilyen kreatív alakzat elkészíthető építőlemez segítségével.

Készülhet az épített zuhanyzó falak üvegből is, melynek óriási előnye az átlátszóság, ami az elhatárolás ellenére is segítségre van a térérzet csökkenés megóvásában. Ugyanakkor elegáns és gyorsan kivitelezhető megoldás.
zuhanyfal üvegből
Akár üvegtégla használatával is készíthetjük az épített zuhanyzó falakat. Az üvegtégla remek térelválasztó elem. Egyenes és íves épített zuhanyzó falak egyaránt készülhetnek üvegtéglával.
üvegtégla zuhanyzó oldaldalfal


Épített zuhanyzó falfülke


zuhanyzó falfülke

Épített zuhanyzó tégla, ytong falai alkalmasak süllyesztett polcok, úgynevezett falfülke kialakításra. Az épített zuhanyzó használatakor szükség van kézhez közel tartani a tisztálkodó szereket, eszközöket. Azonban az épített zuhanyzó oldalfalakra szerelt tartók egyben akadályt is képeznek, csökkentve az épített zuhanyzóban a mozgásteret.

Csak kevesen gondolják, hogy a közel 10cm-es vastagságú épített zuhanyzó fal alkalmas falfülke kialakításra.
A falfülke kialakításával úgy helyezhetünk el tisztálkodó szereket a zuhanykabin belsejében, hogy az kényelmesen hozzáférhető, nincs útban a forgolódáskor, és még tetszetős fürdőszoba látvány elemként is funkcionál. Hasznos, praktikus, sorolhatnám a jelzőket, de a legfontosabb, hogy nélkülözhetetlen az épített zuhanyzóban falfülke készítése.

Épített zuhanyzó falfülke készítés:


vékony falban falfülke
gipszkarton hátfal
falazat elkészítése
Nyers falfülke
falfülke hátuljának kiigatzítása

Az épített zuhanyzó valamelyik falába nyílást készítünk, majd gipszkarton, dryvit háló és burkoló ragasztó segítségével rögzítjük. A nyílás hátsó felén a környező vakolatot leverve helyet biztosítunk a repedés gátló hálónak, majd ezt is burkoló ragasztóba ágyazzuk.
12cm-es fal 10 cm-re csökken, de ez pont megfelel egy épített zuhanyzó falfülke kialakításhoz.
Ez az építési módszer stabil alapot ad.
Impregnált gipszkartonra sincs szükség, mivel az épített zuhanyzó falfülke teljes felületét vízszigetelő réteggel és a hajlatokat, hajlaterősítővel is el kell látni!


Épített zuhanyzó ülőke


Zuhanyzó építés kényelmi megoldásaihoz hozzátartozik az épített zuhanyzó ülőke.
Csak megfelelő méretű épített zuhanyzóba érdemes készíteni fix épített zuhanyülőkét!

A zuhanyzó ülőke egyszerűen, ugyanakkor változatos módon készülhet:

épített zuhanyzó ülőke
zuhanyülőke építés
zuhanyzó ülőke

Épített zuhanyzó vízszigetelése


épített zuhanyzó vízszigetelés

Zuhanyzó építés során a vízzárás elkészítése precíz vízszigetelés kivitelezését igényli!

Mivel az épített zuhanyzó használatkor fokozott víznek van kitéve, ezért a legapróbb vízszigetelési hiba is fürdőszoba beázáshoz vezethet.

Épített zuhanyzó oldalsó falára elegendő a folyékony, kenhető vízszigetelő 2 rétegben, ám az épített zuhanyzó tálcához, ha fokozott az épített zuhanyzó használata, akkor más vízszigetelő anyagot kell alkalmazni.
Kétkomponensű vízszigetelő anyag nagyobb vízterhelés esetén sem "olvad" vissza.

A falak találkozásánál kialakuló hajlatokat rugalmas hajlaterősítő szalaggal kell vízhatlanná tenni.
Ugyanilyen gondosan kell a zuhanylefolyó határait is víz szigetelni.


Köszönjük a figyelmét!