Fürdőszoba épített mosdó,
mosdó építés

hívás

Épített mosdó ötletek, építés folyamatok és mosdó építés képek


1 / 4
Épített mosdó íves kivitelezése
2 / 4
mosdó építés
3 / 4
épített mosdó ívelt
4 / 4
epitett mosdo polcokkal
Épített mosdó íves kivitelezése
mosdó építés
épített mosdó ívelt
épített mosdó polcokkal

A fürdőszoba mosdó építés újra reneszánszát éli, amin egy cseppet sem csodálkozom.
Minden szempontból jobb, ha épített mosdó van a fürdőszobában. Nics olyan mosdópult alakzat, amit ne lehetne megépíteni. A mosdó építés alkalmával teljes mértékben a fürdőszoba adottságaihoz igazítható az épített mosdó bútor, legoptimálisabb helykihasználást biztosítva.

Épített mosdó bútor tartóssága felülmúlhatatlan, ráadásul a mosdó építés során használt anyagok jól kombinálhatók és remekül harmonizálhatók a fürdőszoba burkolathoz. Így az épített mosdó megjelenése is jóval felülmúlja a lapszerelt mosdóét. A fürdőszoba mosdó építés munkadíja, és a mosdóba beépített anyagok ára együttesen sem haladja meg, a hasonló nagyságú, kinézetű bútorlapból készített mosdó árát.


Fürdőszoba épített mosdó

Épített mosdó előnyei miatt egyre többször esik választás a mosdó építésre. A legkisebb fürdőszoba is alkalmas épített mosdó elhelyezésére, mivel az épített mosdó helyigénye rendkívül jól csökkenthető. Mosdó építés során, maximálisan figyelembe lehet venni a fürdőszoba adottságait, így a kis alapterületű fürdőszoba sem lehet akadály. Mindössze helytakarékos mosdó építés mellett kell dönteni. Ilyen esetben a mosdó tál foglalja a legtöbb helyet.

helytakarékos épített mosdó

Akár egy parányi wc helységbe is készülhet épített mosdó:

kis mosdók építése

Ezek a kisebb méretű épített mosdó bútorok is a rendelkezésre álló helyet használják ki úgy, hogy közben megjelenésükkel emelik a helység kinézetét.

Sokszor hallom, hogy kérdésként merül fel elfér-e egyáltalán az épített mosdó?

Határozottan igen! Nem kell gazdagnak lenni ahhoz, hogy maradandó mosdó bútorunk legyen! Az előbbi épített mosdó képek is jól illusztrálják ezt.

Ezen a mosdó építés és burkoló oldalon a mosdó építés menetével ismerkedhet meg. Végigvezetem a mosdó építés fázisain. Épített mosdó képek segítségével pedig még átláthatóbbá teszem a szemet vonzó belsőépítészeti alkotást.


Fürdőszoba mosdó építés
ytong falazó elemekkel

Ahhoz hogy eldönthessük milyen építőanyaggal készüljön az épített mosdó, teljes képet kell kapni a leendő épített mosdó felöl, vagyis alapos tervezés kell hogy megelőzze, a mosdó építés munkálatait. Az ytong fűrésszel könnyen megmunkálható építőanyag. Mosdó építés során a megjelenéstől függően 5-7,5-10cm vastagságú építő válaszfal lapokkal dolgozunk. Könnyebb úgy készíteni épített mosdót, hogy már a mögötte és alatta takarásban lévő fürdőszoba burkolás munkálatai a fugázás kivitelével megvannak. Nem kell a fürdőszoba burkolás alkalmával az épített mosdó lábakat kerülgetni. Mivel az épített mosdópult homloklapja rendszerint valamilyen díszes burkolatot kap (mozaik, bordűr), ami később a fürdőszoba többi burkolatában is megjelenik, ezért a mosdó építés magasságát pontosan beállíthatjuk, ha a környező fürdőszoba burkolat elkészült.

A mosdó építés első fázisában elkészülnek az épített mosó tartó lábak, melyhez általában az 5cm-es ytongot használunk. épített mosdó lábak mennyiségét csökkenthetjük, ha a fürdőszoba meglévő falát használjuk a mosdó pult támasztójának. Épített mosdó lábak közötti távolság tág határok közt változtatható, de mindig mérlegelni kell az épített mosdópult stabilitását is. Az épített mosdó lábak áthidalásának stabilitásra használhatunk betonvasat, mely átmérőjének növelésével növelhető az áthidalni kívánt épített mosdó lábak távolsága is.

mosdó ytogból
vas áthidalás mosdópultnál

Az épített mosdó ívek kialakításához érdemes szabásmintát papírból kivágni. Segítségével az épített polcok és az épített mosdó munkapultja is egyforma íveket kaphat.

mosdó építés ytong váz
mosdó készítés

Amikor kész van az épített mosdó váz, kezdődhet a mosdó burkolás. Előnyös, ha az épített mosdópult burkolat aljzat burkoló lapokkal készül, mivel kopásállósága (karcolódás) erősebb a fürdőszoba oldalfal burkolatáénál. A burkoló lap élek találkozásainak takarására használhatunk élvédőt, de ki is válthatjuk azt a burkoló lapok gércsiszolásával:

gércsiszolás
burkolás gércsiszolás

Az épített mosdó burkolás után ajtókat (üveg-fa) lehet felszereli kivető pánt segítségével. Mivel a kivető pánt apró, fához való csavarokkal rögzíthető, ezért az épített mosdó csempét megfúrva megfelelő méretű fa tiplit kell beragasztani. Az ajtó kivető pánt így már megfelelően rögzíthető.


Fürdőszoba mosdó építés ytong falazó elemekkel, és gránit munkapult segítségével:

Ennél a mosdó építés módszernél, az épített mosdó munkapultja gránit lapból van.

gránit mosdó munkalap

A többi mosdó elem épített jellege megmarad. Azonban további variációkat is elkészíthetünk. Az elkészített épített mosdó lábak közti nyílásába lapszerelt bútort helyezhetünk:

épített mosdó lapszerelt

Fürdőszoba mosdó építés ytong falazó elemekkel és építő lemez segítségével

Ennél a mosdó építés módszernél a mosdó lábak anyaga ytong, míg a munkapult anyaga, építő lemez. Az építő lemez (pl:wedi, schlüter, botact), mely egyfajta polisztirol lap, műgyantát tartalmazó habarcsba ágyazott üvegszövettel olyan stabil felületet ad a burkoló lapoknak, hogy akár nagyobb távolságok is áthidalhatók vele alátámasztás nélkül. Kisebb áthidalásnál helyettesíthető az építő lemez jóval olcsóbb xps lemezzel is. Megfelelő burkoló ragasztóval az xps felületére is ragaszthatunk burkolatot. A mosdó munkapult kiszabása egyszerű szikével megoldható.

építőlemez alaklmazása mosdó pultnak
ytong és építő lemez mosdó
épített mosdó polc rendszerrely
épített mosdó készítés
mosdó éptett formában
épített mosdók

Fürdőszoba mosdó építés, építő lemez segítségével

Legegyszerűbben két meglévő fal közé készíthető épített mosdó:

két fal közé épített mosdó
két fal határolja a mosdót

Az építő lemezek olyan jól alakíthatók, hogy fantáziát meglódítva készíthetünk épített mosdót:

épített mosdók készítése
épített mosdó haljlított alakzat
hajlított ívelt épített mosdó
mosdó építés haljlított alakzat

Bonyolultabb alakzatokhoz nélkülözhetetlen eleme az építő lemez. Alkalmazásával gyorsan kivitelezhetők az épített mosdók:

több állásos épített mosdó
mosdó forma kialakítás építő lemezzel
hajlított formájú épített mosdó
két mosdós éspített mosdó

Köszönjük a figyelmét!