Fürdőszoba vízszerelés, átalakítás

hívás

Fürdőszoba vízszerelés, átalakítás munkák és tanácsok, vízszerelő képek:


fürdőszoba vízszerelés

Fürdőszoba felújítás alkalmával nélkülözhetetlen folyamat a falakban lévő vízcső hálózat átalakítása is.

Épp úgy hozzá kell nyúlni, ha túl régi a hálózat, mint akkor is, ha csak egy kicsit arrébb kerül például a mosdó.

A falon belül lévő csővezetékekről kivülről szinte semmit sem lehet megállapítani. De azért kialakul némi elképzelés, amennyiben tudjuk mikor készült a vízhálózat.
Régebben szinte kizárólag vas, horganyzott csövekkel készítették a vízvezeték rendszert, míg az újabb építéseknél már réz és műanyag csöveket használtak.
Ettől függetlenűl néha bele futni olyan régi vízhálózatba, amit műanyag csövekkel készítettek.
Ezzel az a probléma , hogy míg a vas, horganyzott, réz csöveket lehet toldani, addig a régi műanyag alapú vízvezeték csövek toldása nehézségbe ütközik.

Ezekre csak a felkészült vízszerelő tud gyors megoldást.
Olyan csatlakozó készletet kell tartania magánál, ami ilyen váratlan eseményre is megoldást nyújt.


  Nyissa le, több itt!  

Fürdőszoba vízszerelés
mosdó áthelyezés


Egy mosdó arrébb helyezése viszonylag egyszerű feladat.

Ilyenkor a régi víz és csatorna kiállásokat fal bontással fel kell tárni.
Egészen addig kell a feltárást végezni, ameddig olyan csatlakozó pontot találunk, amire az új kötés csatlakozható.

Akkora hozzáférést kell biztosítani a régi csőhőz, amekkora hely kell a csatlakozónak és a rögzítéséhez szükséges szerszámnak együttvéve.
Így sokszor a vízszerelés műveletéhez képest jelentősebb falbontásra van szükség.

Előre fel kell készülni:
a bontás, sittel és porral jár együtt.
Ezért még a munkálatok kezdete előtt megfelelő, mechanikai sérülés és por elleni takarással biztosítani kell a területet.

Továbbá fontos, hogy a vízszerelési munkálatok kezdete előtt pontosan kell tudni az új mosdó paramétereit, mivel az új kiállások helyzetét az új mosdóhoz kell igazítani ahhoz, hogy később ne kelljen kontár módon a csatlakozásokat toldozgatni.

Ráadásul sokszor találni fürdőszoba átalakításkor, mosdó áthelyezéskor olyan lefolyó csövet amelyik 32mm átmérőjű.
Ez a lefolyó átmérő leginkább akkor okoz gondot, ha a mosdó vízelvezetésén kívűl a mosógép lefolyó vízét is ide kell kötni.
A mosógép szivattyúzáskor olyan mennyiségű vizet küld le a lefolyóba, ami ebben a lefolyó ágban vákumot eredményez.
A mosdó víz lefolyása minden további gond nélkül megtörténik, de a mosógép bekötése miatt okozhat bűzzárási gondot például, ha erre a lefolyó ágra van bekötve a zuhanyzó lefolyólya is.

Mosógép leeresztésekor a lefolyócsőben keletkező vákum kiszívja a bűzzárásra szánt vízet a zuhanyzó lefolyó bűzzáró tartályából, rekeszéből.
Tehát, ha 32mm átmérőjű csővel van bekötve a régi mosdó, akkor el kell gondolkodi ezen eshetőségről is!

Megoldásként sajnos nem biztos hogy beválik a mosdó alá, a mosdó leeresztő szifon és a falban lévő 32mm lefolyócső csatlakozás közé iktatni egy légbeszívót! Mert, ha a 32mm lefolyó szakasz túl hosszú, vagy a zuhanyzó lefolyó közel van rákötve erre a szakaszra, mosáskor, a keletkező vákum problémát okoz továbbra is.
Ezért, még a fürdőszoba átalakítás kezdetekor, ezt az állapotot fel kell mérni, hogy megelőzhető legyen a büdös terjengése a fürdőszobában!

Lehet hogy teljes csőszakaszt ki kell cserélni vastagabb csőre!


Fürdőszoba vízszerelés
kád kialakítása


Szükség lehet fürdőszoba felújítás, fürdőszoba átalakítás alkalmával a meglévő fürdőkád arrébb helyezésére, vagy épp a zuhanyzó helyett kád kialakítására.

A leendő kád lefolyó csatlakozás pozicióját úgy kell kialakítani, hogy a kád lefolyó csatlakoztatáskor könnyen hozzáférhető legyen.


kád lefolyó fix bekötése

Midenféleképp kerülni kell a flexibilis csővel való lefolyó csatlakozást!

A flexibilis csövek oldalfala vékonysága miatt rendkívül sérülékeny, így akár egy jól irányzott pumpálással is ki lehet szakítani! Ráadásul a bordák miatt a lerakódások gyorsan elszűkítik.

Tehát lehetőleg fix bekötést alkalmazzunk úgy, hogy könnyen hozzáférhessünk, egy később kialakított szerelő nyíláson keresztűl is.

A kád lefolyó kialakításkor a méretezésre is oda kell figyelni.

Minimum 40mm átmérő van szükség a megfelelő lefolyáshoz. Kissebb átmérő estén, a mosdó áthelyezés témánál tárgyalt vákum problémák lépnek fel! Kád leeresztésekor a lezúduló víz, még a 40mm-es lefolyó cső alkalmazása esetén is okozhat vákumot.


kád alatti légbeszívás

Figyelemmel kell lenni és át kell gondolni a lefolyó ág helyességét, mert lehet szükség lesz egy légbeszívó szelep közreiktatására is.
Mivel a kád alatt sok levegő van és zárt légtér is egyben, megfelelő és könnyű kialakítani légbeszívást.

A kád csaptelep poziciójára is figyelni kell.
A kád alakzatához kell igazítani a poziciót, azért hogy a csap töltéskor a kádba és ne a peremére engedje a vízet, vagy épp a kád használatakor ne legyen túlságosan útban.

A kád csaptelep magasság poziciója sem egyértelmű.
Egyedi mert befolyásolja, hogy a kád milyen magasságra lesz beállítva.
Tisztázni kell ezt a körülményt, mert az sem szép látvány, ha a kád csap túl magasan van.
De ha túl alacsonyan van, akkor akár használhatatlan is lehet, mivel a kézi tusolónak a csöve nem fér el a csap és a kád pereme között!

A kád beépítés magasságát több körülmény is befolyásolja.
Kádbeépítés oldalon a helyes kádbeépítésről olvashat!

A kád lábak nem alkalmasak a kád helyes alátámasztására!
Sok vízszerelőnek nincs tudomása erről!

helytelen kád alátámasztás


Fürdőszoba átalakítás
kád helyett zuhanyzó


Egyre többen jönnek rá, hogy kényelmesebb és hasznosabb is egy fürdőszobában a kádnál egy zuhanyzó.

A vásárolható zuhanykabinokkal az a baj, hogy pár év alatt használhatatlanná válnak.

Tartósabb megoldás építeni egy zuhanyzót!

Sokan csak azért cserélik le a kádat épített zuhanyzóra, mert könyebb belépni és használni.
Fürdőszoba felújítás, fürdőszoba átalakításkor kézenfekvő a kád helyére építeni zuhanyzót.

Épített zuhanyzónál nagy igény lenne az akadálymentes zuhanytálca kialakításra, (amikor a zuhanyzó aljzata egy síkban van a környező fürdőszoba aljzat síkjával), de a meglévő csatorna hálózat meghatározza milyen magasra lehet beépíteni a zuhanyzó folyókát.
A legkisebb beépítési méret 6,5cm magasságot igényel. Megkeresve a kádlefolyó legalacsonyabban lévő ráköthetőségi pontját, ahova csatlakoztatjuk az új zuhanyzó lefolyót, az esetek többségében egyszerűen nem kivitelezhető az akadálymentes kivitel. Szükség lesz egy általában 5-6cm magas peremre, ahhoz hogy megfelelő lejtést is lehessen adni a zuhanyzó aljzatnak.

A régi lefolyó rácsatlakozás pontját fel kell tárni. Beton aljzat vésése közben óvatosan kell haladni, mert bárhol a betonban víz-fűtés vezetékek is mehetnek.


sérült vízcső toldása

Ha mégis megsérül egy vízvezeték, akkor sajnos nagyobb kiterjedtében a vízvezeték körül is feltárást kell végezni. Egészen addig, amíg hozzáférhetővé válik a toldáshoz használt csatlakozó és a beépítéséhez használt szerszám együttvéve.


lefolyócső vezetése beton gyengítés nélkül

A zuhanyzó lefolyó nyomvonalát lehetőleg úgy kell kijelölni hogy a beton aljzat ne gyengüljön el. Ezt a falak mentén való elvezetéssel lehet elérni. Érdemes néha kerülőt tenni a zuhanyzó lefolyó cső vezetésével, hogy elkerüljük a beton tábla gyengülését!

A régi lefolyó méreteit is meg kell vizsgálni, minimum 40mm lefolyó csőátmérő kell a probléma mentes épített zuhanyzó vízelvezetéséhez. Vákum probléma elkerülése végett a legjobb 50cm átmérőjű lefolyócsőre rákötni az új zuhanyzó lefolyó szakaszt. Persze, ha találunk ilyet!?
A régi csatorna rendszerek
kialakításánál nem törődtek a lefolyó légbeszívás kialakításával, ezért is fontos megvizsgálni mit lehet tenni, hogy elkerüljük a zuhanyzó lefolyóból áradó csatorna szagot.

Az épített zuhanyzó lefolyó kialakításakor a megfelelő lefolyócső lejtésre is ügyelni kell.

lefolyócső lejtés

A vissza lejtést kerülni kell, mert a csőszakaszban visszamaradó víz légdugóhoz, vagy akár szivárgáshoz is vezethet.

A légdugót, használatkor a lefolyóba engedett víz tömeg nem képes áttolni, így gátként fog hatni és olyan mértékben lelassítja az elfolyást, hogy a zuhanyzó aljzaton összegyűlik a víz.
A lefolyó csőrendszert nem arra tervezték, hogy álló vizet tartson meg. Lefolyócső visszalejtésnél a visszamaradt víznek nincsen víznyomása, a víz mégis utat találhat és szivárgáshoz, így a helytelenül kialakított lefolyócső beázáshoz vezethet!


Fürdőszoba vízszerelés
zuhanyzó vízellátás kialakítása


Az épített zuhanyzó vízellátás kialakítása 3 félekép lehetséges: zuhanypanelhez, falon kívüli és belüli zuhanyzó csaphoz.


Zuhanypanel kialakítás:

Tisztában kell lenni a zuhanypanelekkel kapcsolatban pár dologgal.
A csili-vili borítás szép amíg nem használjuk a zuhanyzót.
A megszáradó vízcseppek koszos hatáshoz vezetnek, állandó takarítási munkát adva a háziaknak, bár a nanotechnológiás vízlepergető szerek ezen jelentősen segíthetnek.

A zuhanypanel fúvókái pedig mit sem érnek feltúrbózott víznyomás nélkül. Ráadásul gyorsan elvízkövesednek.

Ha mégis ragaszkodunk a zuhanypanelhez, akkor a megvásárolt zuhanypanelnek már a helyszínen kell lennie a fürdőszoba felújítás, fürdőszoba átalakítás kezdetekor.
Mivel olyan kevés hely van a zuhanypanel hátuljában, hogy csak így, szemrevételezéssel lehet egyértelműen megállapítani hol fér el a csatlakozás, hova kell pozicionálni a bekötés helyét.Zuhanyzó falán kívűli kialakítás

A falon kívüli zuhany csaptelephez szabvány méretű kiállást kell készíteni. A csatlakozó falikorongok egymáshoz viszonyított távolságainak beállításához egy ügyes eszközt használhatunk.


falikorong távolság beállítás

A falikorong beállítóval nem csak a két távolságot lehet beállítani, hanem az egymáshoz viszonyított párhuzamosságot is. A megfelelő mélységet és vízszintbe állítást is segíti ez az eszköz.
Zuhanyzó falán belüli kialakítás

A falon kívüli zuhanycsapokból alapvetően két fajtából válogathatunk. Amennyiben válaszfalban kell kialakítani a zuhanyzó vízellátását, úgy a csap szerkezetéhez szükséges beépítési mélység meghatározza melyiket válasszuk.

Az úgynevezett box szerkezet beépítési mélysége meghaladja a 8 cm-t, ezért ha a vékony válaszfal túloldalán nem akarunk a bontás miatt javítási munkálatokat, hisz átjukadhat a vésett fal, akkor ne az ibox kivitelüt válasszuk.


zuhanyzó csaptelep falsíkon belül

Van kisebb 6-6,5 cm mélységű falon belüli zuhanycsap szerkezet is.

Az elkészített zuhanyzó vízellátást víznyomás alatt tesztelni kell!

Ráengedve a vízhálózat nyomását kiderül sikerültek-e a kötések elsőre. A csőmeneteknél, csatlakozásoknál, forrasztásoknál ellenőrizni kell a szivárgás mentességet!

A vízcsőhálózatot hőszigetelni kell a hőveszteség és hőhíd elkerülése végett.


vízcső hőszigetelés

A kötéseket, csatlakozásokat gondosan be kell tekerni szigetelő filccel.

Az épített zuhanyzó vízellátás kialakítása, bármelyik fajtából is legyen, fontos hogy megfelelően rögzítsük! Gyorsan kötő gipsszel kell a szerkezeteket körbe ölelni.


Fürdőszoba vízszerelés
wc áthelyezés


Fürdőszoba átalakítás, fürdőszoba felújítás alkalmával a wc-t is arrébb kellhet tenni.

Azt azért tudni kell, hogy papíron vagy fejben könnyű lerajzolni, elképzelni a wc-t máshol, mint ahol eredetileg van.

A gyakorlatban azonban egy 110 mm átmérőjű csövet kell mozgatni!

wc áthelyezése jelentős bontással jár.
Ráadásul az áthelyezést akadályozhatják a padló betonjában meghúzódó vízcsövek, fűtéscsövek.

Bár lehetetlent munkáink során nem ismerünk, mégis néha kompromisszumra van szükség épp a megbúvó csövek miatt.
Ezek az előre nem tervezhető események miatt olyan nehéz feladat a wc átmozgatása, egyik helyről másikra.

A falon belüli wc szerkezetnek köszönhetően a wc esztétikus megjelenése.
A szerkezet mélységéhez kb. 16 cm mélység kell.
A szerkezet felett, mellett könnyen kialakítható épített polc, ami hasznos pakolási lehetőséget biztosít:


wc szerkezett mellett polc

A wc szerkezet övezetében egy légbeszívóval tehermentesíteni lehet a nemkívánt vákum hatástól a lefolyó csőhálózat ágat.


légbeszívás wc mögött

Köszönjük a figyelmét!