Terasz burkolás

hívás

Terasz burkolás, terasz burkolat tartós készítése!

terasz burkolás
terasz és lépcső burkolás

Terasz burkolás tartósságát a terasz burkoló munka során alkalmazott terasz burkolás technikák ismerete és annak hatékony használata alapozza meg.
A terasz burkolás a legproblémásabb burkolat készítése közé sorolható!
Mivel számos külső mechanikai erő, a napsütés, az eső, a fagy és ezek káros hatásai érik nap, mint nap a terasz burkolatot, ezért a terasz burkolás károsodását megelőzve olyan terasz burkoló technikákat kell alkalmazni, amely széles körű hozzáértést igényelnek!


Terasz burkolás tartós készítése

A terasz burkolat felfagyása szinte mindig a terasz burkolás hibára vezethető vissza. Ezért a burkoló padlólapok idő előtti cseréjének elkerülése végett először is tisztában kell lenni azokkal az ok okozati összefüggésekkel, amik a látszólag szépen leragasztott terasz burkolás felfagyásához vezetnek.

A burkolat felfagyás két féle képen következik be:
A terasz burkoló lap alá kerülő víz megfagyása, vagy a terasz padlólapok kellő tapadásának (ragasztás) hiánya (pláne, ha mindkettő egyszerre történik meg) okozza a terasz burkolás felfagyását.

A csapadék bejutása burkolólapok alá:

A víz fagyott halmazállapotban térfogat növekedéssel feszítővasként teszi próbára a terasz burkolás ragasztását!
A hideg és meleg okozta ciklikus változások a terasz burkoló lapokra és azokat hordozó terasz beton táblákra gyakorolt térfogat növekedéssel és csökkenéssel járó hatásuk ugyancsak terhelik a terasz burkolat és a terasz aljzat közti kapcsolatot.

Ezek az állandóan jelen lévő mechanikai erők a leggyengébb láncszemet gyorsan megtalálják.

Terasz burkolás alkalmával tehát a leegyszerűsített feladat:
A terasz burkolás felületére érkező csapadékot kell meggátolni abban, hogy a terasz burkolat alá szivárogjon és megfelelő tapadó erővel kell leragasztani a terasz burkoló lapokat ahhoz, hogy elkerülhető legyen a terasz burkolás felfagyása.

Hogyan gátolható meg a csapadék burkolat alá szivárgása?

Mindenekelőtt ne feledkezzünk meg arról, hogy a csapadék a fugákon keresztül is bejut a terasz burkoló lapok alá!
Ez egy bizonyos fokig természetes és káros hatásoktól mentes folyamat, ám ha egy fugarepedés felgyorsítja a víz bejutását a terasz burkolat alá, akkor a terasz felfagyás szinte bizonyossá válik.

A víz nem való a terasz burkolás alá!

Mitől keletkezhet repedés a terasz burkolat fugákon?

A terasz burkolat hordozó rétegének, a terasz beton aljzat káros mértékű mozgásából származik a terasz fuga repedés!

Elsődlegesen a terasz betonját kell úgy készíteni, hogy ne keletkezhessen benne burkolatra nézve káros mozgás.
Megfelelő terasz alapozással, beton vasalással, lejtés és megfelelő méretű dilatálás biztosításával elérhető a tartósság is.

Ezért alapjában a kőműves szakmára nagy felelősség hárul, amikor teraszt készít.
Sajnos ezek a nélkülözhetetlen feltételek igen ritkán teljesülnek.
Terasz alapok gyengeségét, esetleges hiányát utólag már csak komolyabb beavatkozással lehet pótolni.


Terasz lejtése:

A terasz beton lejtésének minimálisan 1,5%-osnak kell lennie!

Mi történik ennél kisebb beton aljzat lejtés esetén?

A terasz burkolás tetejéről csak 1,5% feletti lejtés esetén távozik el a csapadék automatikusan.

Terasz lejtés hiányában, ha a burkolat felszínére eső csapadék túl sok ideig áztatja a burkoló lapok fugáit, akkor túlzott mennyiségű víz jut a padlólapok alá, amely mennyiség megfagyva terasz burkoló lap felfagyást produkál.

Terasz beton repedés:

A terasz betont érő hőingadozások anyagtágulásokhoz vezetnek.
Elkerülendő a beton repedést érdemes alkalmazni új beton alapanyag technológiákat.
Sokat tehetünk a beton zsugorodások és térfogat növekedések optimalizálásában, ha adalékokat és kavics helyettesítő anyagot alkalmazunk.

A beton felület táblákra osztása is segítségre van. A dilatciós mezők kialakítása rendkívül fontos feladat és nem elegendő egyszerűen elintézni egy kőműves kanállal húzott vájattal!

A beton táblák tágulásának teret kell biztosítani, ezért a minimális cm-es hézag kialakítására törekedni kell.

Gyakorlatban a burkoló szakember már csak az elkészített terasz betonnal találkozik, ezért egyik burkoló kollegám sem tudhatja, pontosan mire számítson. Nem láthatunk a betonba, ezért is fejlesztettek ki a mérnökök olyan burkolat elválasztó, rétegelválasztó rendszereket, amelyek az idő folyamán keletkező beton repedéseket áthidalják, ezzel a mozgások ellenére is stabil alapot biztosítva a terasz burkoló lapok ragasztásának.

Az előzőekben írottak betartása illetve alkalmazása megelőzheti a terasz burkolat repedéseket! Higgye el, ha megtesszük mindent a rendelkezésre álló lehetőségekből, elkerülhetjük a terasz burkolás káros mozgását, ami a fuga, vagy rosszabb esetben a padló lapok repedéséhez vezetnek.

Elégtelen ragasztás:

A burkolás technika, jelentős befolyással van a tartósságra.
Mindent nem lehet a kőműves trehány munkájára fogni!
Hiszen, ha a lejtés nem megfelelő, utólag pótolni lehet (bár ez nem minden esetben egyszerű!), dilatálás hiányát is úgy ahogy meg lehet oldani beton átvágással utólag. A beton repedések (nem alapok hiányából származó!) áthidalására ott van a beton ragasztás (beton varrás), vagy problémásabb aljzat esetén, vagy épp előre látó gondolkodással segítségre van a rétegelválasztó, burkolatelválasztó rendszer.

Azonban a terasz burkolat ragasztásán is sok múlik!

Sokat lehet hallani a burkoló ragasztó minőség fontosságáról, de hiába a legjobb minőség, ha a napsütés, a szél, azonnal elveszi a burkoló ragasztó tapadásáért felelős tulajdonságot.
Ez a folyamat például erős napsütésben másodpercek alatt bekövetkezik. Tehát az a burkoló, aki csak a szokásos módon készített, fogas lehúzó vassal terített burkoló ragasztóágyba fekteti a terasz burkoló lapokat, a terasz burkolat tartósságára nézve végzetes terasz burkolás hibát vét!

A helytelen burkolás technikák kivédésére fejlesztették ki korunk mérnökei a folyékony ágyas burkolat ragasztót.
Óriási előnye, hogy alkalmazásakor az időjárás okozta a ragasztó tapadásának elvesztését jelentő „bőrösödés” csak később jelentkezik, mint a többi ragasztó fajtánál, ezért a legbénább burkoló sem vétheti el a legalapvetőbb burkolás hibát: az elégtelen tapadást. Ráadásul csak a folyékony ágyas ragasztó biztosítja az üregmentes ragasztóágy kialakulását.

Miért kell törekedni az üregmentes ragasztásra?

Mert a „hagyományos” burkoló ragasztó, fogazott simítóval terített ágyba helyezett burkoló lapok alatt a ragasztó ágyban a fogaknak megfelelő üregek keletkeznek. Ebbe az üregbe a beszivárgó csapadék összegyülemlik és a víz jéggé fagyva alulról feszítő erőt hoz létre. Ellentétben, ha a ragasztás teljesen kitölti a burkolat alatt a teret, akkor a bejutó csapadék egyenletesen elterül és ugyan ez is megfagy, de a ragasztó szerkezetében keletkező jégkristályok kisebb térfogat növekedéssel járnak, mint amikor az víz formájában együtt van jelen és jéggé fagy.

Gondoljunk a régi hagyományos misung ágyazás technológiákra, évtizedekig semmi gond sem volt a terasz burkolattal, ha a misung (ragasztóágy) teljesen kitöltötte a burkoló lap alatti teret. Persze akkori terasz burkolás technikával is elkövették az üreges lerakást (pogácsák a burkolat alatt), de a jó burkoló munka eredménye hosszú évtizedekig biztosította a terasz burkoló lapok mozdulatlanságát!

Korunk ragasztói már fokozott ragasztó erővel is rendelkeznek, de a természeti erők erősebbek, ha alkalmat adunk a bejutó víznek egyben összegyűlve jégkristályt alkotni.
Tehát jelenleg a legjobb megoldás terasz burkolat ragasztásra, az üregmentes ragasztás technológia.

Összegezve: Tartós terasz burkolás titkai:

A kőműves munka során végzett megfelelő teraszbeton alapozás és anyaghasználat mellett a felület megfelelő lejtése és dilatálást biztosító mezők helyes kialakítása, majd a burkolat fektetés előtti rétegelválasztás alkalmazása, kombinálva a folyékony ágyas ragasztó technológiával.


  Nyissa le, több itt!  

Terasz lejtés kialakítása:


terasz lejtés utólag

Terasz burkolat felületére érkező csapadékot a lehető leggyorsabban el kell tüntetni ahhoz, hogy káros mértékben ne tudjon a terasz burkolás fugáin átszivárogni.
Ez automatikusan megtörténik amennyiben megfelelő a terasz lejtés.
Ám a kőműves munka során a terasz beton lejtését sokszor készítik rosszul.

Hogyan lehet utólag kialakítani a terasz lejtést?

Többek között erre is választ adok Önnek a terasz lejtés oldalamon. Továbbá meg tudhatja, mire kell figyelni terasz lejtés kialakításakor.


Terasz vízszigetelés készítése


utólagos vízszigetelés teraszon

A terasz felöli beázás a kellemetlenségeken túl csak jelentős ráfordítással szüntethető meg.
Mélyen a pénztárcába kell nyúlni, így érthető miért keresik oly sokan a tökéletes terasz vízszigetelés módszerét.

Mivel a csapadék a legapróbb vízszigetelési hibát is megtalálja ezért a vízszigetelő réteg készítése gondos kivitelezést igényel.
A terasz vízszigetelés oldalon bemutatom Önnek azokat a módszereket amellyel tökéletes terasz vízszigetelés készíthető.
Megtudhatja azt is hogyan szigetelhető vízbehatolás ellen utólag a beton.


Terasz burkolat elválasztás


rétegelválasztás, burkolat elválasztás

A terasz beton különféle okokból állandó mozgásban van, ami olyan repedéseket eredményez, amely kihatással van a terasz burkolás egészére.

Egy terasz burkolat repedésen keresztül, akadálytalanul bejut a csapadék, a terasz burkolás alá, melynek terasz burkolat felfagyás a következménye.

Elkerülendő a betonrepedésekből származó terasz burkolás hibát, megelőző intézkedésekre van szükség.
A terasz vízszigetelés burkolat elválasztás, rétegelválasztás oldalon részletesen bemutatom Önnek milyen hatása van a terasz beton repedéseknek és hogyan védekezhetünk előrelátó módon a terasz burkolat fektetés után keletkező repedések ellen!


Köszönjük a figyelmét!