Terasz lejtés

hívás

Terasz burkolat felfagyáshoz vezet a nem megfelelő terasz lejtés!
Ismerje meg a lejtés hiányának következményeit,
elkerülésének lehetőségeit!

terasz beton lejtés

A nyitott terasz burkolat, a terasz burkolás felszínére érkező csapadék automatikus elfolyását a terasz lejtése segíti elő.
Amennyiben túl sokáig van az eső víz a terasz burkolás felületén, akkor a csapadék beszivárog a fugákon keresztül a burkoló lapok alá és megfagyva terasz burkolat felfagyást okozhat!
A terasz lejtés az, ami segít ennek a káros folyamatnak a csökkentésében.
Mekkora terasz lejtés az ami maradéktalanul elvezeti a csapadékot?


Terasz lejtés fizikai oldala

Másfél százaléknál kisebb terasz lejtés esetén a csapadék nem tud teljes mértékben eltávozni a terasz burkoló lapok felületéről. Ami állandósuló víz jelenlétet eredményez a burkoló lapok felületén. Ez pedig megnöveli a burkoló lapok fugáin keresztül bejutó víz mennyiségét.
Mivel a burkoló lapok cement alapú fugái csak bizonyos mértékben képes útját állni a folyadéknak, ezért a megfelelő terasz burkolat lejtés elősegíti a víz automatikus elfolyását, még mielőtt az beszivároghatna a burkoló lapok alá.

Másfél százalék terasz lejtés mértékét is meg kell növelni a burkoló lapok felületétől függően legalább két százalékra ahhoz, hogy a csapadékból ne maradhasson vissza egyetlen csepp sem. A 2% alatti terasz lejtés esetén a terasz burkolás szélén visszamaradt víz miatt tapasztalható, koszolódás, ami csak esztétikai probléma, emellett a terasz szélein a víz túlzott mértékben beszivároghat a burkoló lapok közé. Az esztétikán felül ez már akár felfagyást is eredményezhet!

Következésképpen:

A terasz burkolás lejtését legalább 2% mértékűre kell készíteni!


Terasz lejtés készítése

A terasz lejtés 2 %-os (egy méteren mért 2cm lejtés!) egyenletes mértékét betartva a kőműves munka során, már a terasz betonozáskor kell elkészíteni.

Jóval kevesebb anyagi ráfordítást igényel, ha a kőműves munka során helyesen alakítják ki a terasz beton lejtését!
Azonban, ahol nem gondoskodnak a lejtő beton réteg kialakításról ott terasz burkolás előtt utólag el kell a terasz lejtést készíteni.

Terasz lejtés utólagos készítése felvet egy alapvető problémát!

A rendelkezésre álló legkorszerűbb anyagok mellett is csak bizonyos kompromisszumok mellett lehet utólag terasz lejtést elkészíteni.

A terasz lejtés réteg készítésének fizikai határa a vastagságban rejlik.

MÍg 3,5cm lejtés rétegvastagságig az újonnan készített lejtést biztosító réteg gond nélkül hozzáköt (kötött lejtés réteg) a régi terasz beton felületéhez, addig 3,5cm felett a mostani modern anyagok sem képesek hozzá tapadni tartósan. 3,5cm terasz lejtés réteg vastagság felett úgynevezett úsztatott (nem kötött, tehát a régi terasz beton felülettől elválasztott) utólagos terasz lejtés réteget kell készíteni.

Tehát van a 3,5cm rétegvastagság, ami meghatározza az utólagosan készíthető lejtést adó réteg elkészítésénél alkalmazható anyagot és technológiát.

A terasz lejtés utólagos rétegvastagság határa alatt kötött technológiát kell alkamazni.
Ez annyit tesz, hogy rugalmasságot biztosító közbenső tapadóhíd mellett az új réteg fix kapcsolatba kerül a régi terasz beton felületével.
Az új lejtést adó réteg egy speciális polimer alapú latex és zsugorodás kompenzált cement keverékéből készült közbenső réteg segítségével tapad a régi terasz beton felülethez.

Az utólagosan elkészített lejtés rétegéhez használt anyagok igen drágák ha arra gondolunk, hogy egyszerű betonnal is elkészíthette volna a kőműves! Ráadásul ha 3,5cm lejtést adó réteg vastagság felé kell menni, akkor további problémák is hozzájönnek a a kőműves hibák következményeihez.

3,5cm feletti lejtést adó réteg esetén más technológiát kíván meg a vastagság. E vastagság felett nem szabad kötött, (fix) kapcsolatot létrehozni a régi és az új rétegek között!
Teljesen el kell választani akár egy fólia terítéssel a két réteget egymástól. Az elválasztásra azért van szükség, mert a vastag réteg már nem képes tartósan hozzákötni a régi réteghez és elválik tőle, ezért teljesen különálló, külön mozgó rétegnek kell tekinteni az ilyen terasz lejtést adó réteget.

A két vastagságból eredő lejtésréteg eltérő elkészítési technológiából adódó kompromisszumra van szükség, ha az utólagos lejtés rétege 3,5cm vastagság felettiből csökken 3,5cm alattiba.
Például egy 3m széles vizszintesen elkészített terasz beton (találkoztam már ilyennel!) egyik szélén 2%-os lejtéséhez 6cm vastagság szükséges, míg a másik végén 0cm ig csökken, azaz átlépjük a fizikai 3,5cm-es határt!
Ilyen esetben a 3,5cm vastagságnál dilatációt kell elkéászíteni, és a vékonyabbik táblát kötött (ragasztott), míg a vastagabb táblát usztatott (nem kötött) módon kell elkészíteni. Itt jön a kompromisszum, mivel a terasz burkolás felületén is meg kell jelenjen ez a határ vonal, avagy a terasz burkoló lapokat a határvonal nyomvonalán el kell dilatációval választani.

Tehát a terasz burkolás felszínének egységét meg kell szakítani, ami nem minden esetben lesz esztétikus!


Köszönjük a figyelmét!