Terasz vízszigetelés

hívás

Terasz burkolat vízszigetelés készítés!
Vízszigetelési munkafolyamatok, követelmények!

1 / 3
terasz vízszigetelés készítése
2 / 3
üvegszövet háló erősítés
3 / 3
repedés áthidalás viszigetelés
terasz vízszigetelés készítése
üvegszövet háló erősítés
repedés áthidalás viszigetelés

A terasz burkoló lapok fugáin átszivárgó csapadék terasz beázáshoz vezet amennyiben a terasz vízszigetelés elmaradt vagy hibásan lett kivitelezve.

Mi kell a tökéletes vízzáráshoz?
Milyen anyagok állnak rendelkezésre terasz vízszigeteléshez?
Hogyan készül a külső térben a vízszigetelés?

Ezekre kap választ a most következő írásomban!


Hogyan készül a tökéletes terasz vízszigetelés?

A rendelkezésre álló vízszigetelés anyagok és technológiák közül magasan a régóta jól bevált bitumen az, ami a legmegbízhatóbb és legtartósabb víz elleni védekezést biztosítja.
Így a terasz vízszigetelés anyagaként elsősorban a bitumen anyagát tekinthetjük.
Abból is azokat a hegeszthető bitumen lemezeket (pl.:GV4) amelyek elegendő vastagsággal rendelkeznek.
A minimum 4mm vastagságú bitumen lemezt két ellentétes irányú rétegben tökéletesen összehegesztve kell elkészíteni.

Ez a vízszigetelés készítés munka precíz szakembert igényel, mivel a legkisebb összeolvasztási hiba is beázáshoz vezethet.
A bitumen lemezek szélinek összeolvasztásakor alapos figyelemmel kell lenni, hogy elkerülhető legyen a beázás.

Mivel a bitumen lemez közvetlenül nem alkalmas terasz burkolat fogadására ezért az ilyen vízszigetelést érdemes két beton réteg közé elhelyezni. A tökéletesen összeolvasztott bitumen lemezek sértetlenségét a beton réteg biztosítja.

Tehát korunk elérhető legjobb terasz vízszigetelés módja:

Két betonréteg közötti két ellentétes irányban leterített tökéletesen összeolvasztott bitumen lemez!

Amire még figyelni kell:

A kőművesnek úgy kell elkészítenie a terasz vízszigetelés alatti és feletti beton réteget is hogy 2%- os lejtése legyen!

Erre azért van szükség, hogy a terasz burkoló lapokon átszivárgó csapadék elvezetése biztosított legyen.
Máskülönben a terasz burkoló lapjai alatt kialakulhatnak pangó víztócsák, amik kárt okozhatnak a betonban és a terasz burkolatban egyaránt.
Tehát nem csak a vízszigetelés feletti, hanem az alatta lévő beton rétegnek is lejtést kell adni a tökéletes vízszigetelés elkészítéséhez.


Mikor mellőzhetjük a terasz vízszigetelés munkálatait?

Ahol a terasz beton alatt nincs beázás ellen védendő helység, ott elhagyható a két réteg beton közötti vízszigetelő réteg kialakítása. (kivéve, ha számottevő talaj felöli víznyomástól kell tartani!)

Az alulról érkező nedvesség is képes tönkre tenni a burkolatot, így mérlegelni kell, hogy a felszálló nedvesség milyen mértékű lehet. Általában ennek mértéke nem haladja meg azt, amit a terasz burkolat természetes kipárologtató képessége elvisel.


Mit tehetünk ha hiányzik, vagy nem megfelelő a két réteg beton közötti terasz vízszigetelés?

Ilyen esetben van lehetőség utólag is elkészíteni a vízszigetelést, bár jóval drágább mulatság, mint az előző vízszigetelési módszer.

A kereskedelemben számtalan termék áll a rendelkezésre, mégis a tapasztalat azt mutatja, hogy az utólagos vízszigetelés anyag megválasztásához nem elegendő a gyártó által közzé tett terméktájékoztató áttanulmányozása.

Számtalanszor bontunk vissza a közel múltban elkészített utólagos vízszigeteléssel ellátott teraszt.

Számomra jól behatárolható azon anyagok, amik a termékismertető ellenére sem vállnak be!
Általában nem vagyok az anyagok tekintetében márka hű, mégis úgy tűnik, hogy néhány régóta bevált uszoda medencékben használt és ezáltal régóta tesztelt vízszigetelő anyaghoz érdemes ragaszkodni!


Terasz vízszigetelés megelőző burkoló munkálatok

A terasz utólagos vízszigetelő anyag meglehetősen drága és nem is alkalmas ahhoz, hogy felület kiegyenlítést végezzünk vele.
Ezért a terasz utólagos vízszigetelés megkezdése előtt a teljes terasz beton felületet ki kell egyenlíteni, illetve ellenőrizni, szükség esetén elkészíteni a megfelelő terasz lejtést.


Terasz utólagos vízszigetelés készítése

A jól bevált mapei mapelastic két komponensű vízszigetelő anyaggal tökéletes vízszigetelés készíthető!

Anyagszükséglet: két rétegben 3,4kg/m2. Amire még szükséges lehet: hajlaterősítő szalag, üvegszövet háló, terasz vízvető él záró rendszer profilok.

A vízszigetelés készítése esős időben nem ajánlatos, mivel a vízszigetelő anyag megkötése előtt vízzel érintkezve oldódik. Az előzőleg előkészített aljzat matt nedvesítése után kezdődhet a vízszigetelés készítése:

Matt nedvesítés terasz vízszigetelés készítésekor

Mi az a hajlaterősítő szalag, és hova használjuk?

Minden olyan helyen, ahol a beton folytonosság megszakad (dilatáció, falcsatlakozás, lefolyó perem, stb.) rugalmas terasz repedés áthidalásra van szükség a folytonos vízszigetelő réteg kialakításához.

A hajlaterősítő szalag rugalmas anyaga képes a terasz beton dilatáció felett a két beton mozgásából fakadó elmozdulást, vagy a beton és a falcsatlakozás mozgásából keletkező állandó elmozdulást biztonságosan a vízszigetelés folytonosságának megszakadás nélkül elviselni.
Ezen kívül a különféle szerkezeti elemek peremeinek (lefolyó, vízvető) mozgását és nem kívánt kémiai folyamatok ellen is lefedhetjük vele.

repedést áthidaló vízszigetelés készítése

Üvegszövet háló szerepe a terasz vízszigetelés kialakításban:

A két komponensből álló vízszigetelő már önmagában is egy rugalmas, némi repedés áthidaló tulajdonsággal rendelkezik. A két terasz vízszigetelő réteg közé elhelyezett üvegszövet háló tovább fokozza ezeket a tulajdonságokat.

Amelyik terasz beton felületén számos repedés található, (persze a beton repedés okát is figyelembe véve) repedések biztonságos áthidalására üvegszövet hálót is beleágyazunk a vízszigetelő anyagba.

üvegszövet háló erősítés

A terasz vízvetők élzáró profilok, végzáró rendszerek:

A terasz szélén alkalmazott végzáró rendszerek, vízvetők anyaga terasz burkoló lapok alá szivárgó csapadék hatására a burkolat ragasztóval káros reakcióba léphet. Ezért a ilyen profilok megvédése miatt vízszigetelő lappal, vagy anyaggal védeni kell a káros korrózió ellen!

Tehát terasz vízszigetelés készítésekor már ezeket a profilokat is a helyükre kell tenni, majd vízszigetelővel fedni.


Köszönjük a figyelmét!