Épített polc


A polc nélkülözhetetlen egy lakásban, emellett mára már enteriőr befolyásolásra is alkalmas, azáltal hogy különféle építészeti megoldásokkal készíthetők el, megvilágítással pedig központi hangulati elemmé varázsolható. Egyre nagyobb figyelem terelődik az épített polcok felé, hiszen a belsőépítészet nyújtotta lehetőségek, a dizájnba fektetett kreativitás kiemeli, hangsúlyossá teszi az épített polc alkotásokat. Ezen a polc építés oldalon burkoló munkáim látványos megoldásaival ismerkedhet meg.

 Polcépítés világítással
  rejtett megvilágítás és a polc ötletes épített polc gércsiszolt burkolat polc tükröződése
Épített polc képek nagyíthatók!


Épített polc lehetőségei


Fürdőszoba az a helység ahol rengeteg zug van, amit egy kis ötletességgel átalakíthatunk, helyet adva az épített polcnak. Mivel a fürdőszoba általában a többi helységhez viszonyítva kicsi helységnek mondható, ezért érdemes minden lehetőséget megragadni polc elhelyezésére. Fürdőszoba épített polc funkciója szerint már nem csak a piperék tárolását szolgálja. Érdekes épített polc kompozíciókat készítve a fürdőszoba látványosságát, hangulatát emelhetjük magas szintre. Látvány épített polcok nélkülözhetetlen eleme a jól megtervezett tetszetős fürdőszobának.

Legegyszerűbben a fürdőszoba sarkokba építhető polc.


polcépítés sarokban

Fürdőszoba sarokba épített polc kép

Sokan lemondanak a fürdőszoba sarkok hasznosításáról.
Nem kellene, hisz a fürdőszoba sarkok tökéletesen alkalmasak polcépítésére, emellett nincsen semminek sem az útjában. Még ha a sarkokban nincs is szükség rá, akár kizárólagos díszítő jelleggel is épülhet. Épített polcon a dísztárgyak elhelyezésével a fürdőszoba burkolat egyhangúságát törhetjük meg. A fürdőszoba többi felületével harmonizáló, de színben, esetleg anyagban is eltérő burkolás jól kiemeli az épített polcokat. Érdemes élni a fürdőszoba burkolás kombinációk adta lehetőségekkel!

Épített polc sokszor az épített mosdó kiegészítőjeként készül. Mivel az épített mosdó körül mindig szükség van, hogy kéz alatt legyenek a piperék, így a polc szinte mindig jelen van a mosdó környékén. Az épített polc jelleg viszont meghatározó élményvilágot teremt.

polc mosdó részeként építettmosdó bútor polcokkal

Polc építés határát csak a fantázia szabja meg! Legyen az bármely területe a fürdőszoba helységének, elkészíthető, ötletes megoldások születnek nap mint nap!

épített polcdíszítő jelleg polc variációk helykihasználó polc építés

Beépített wc olyan lehetőséget kínál tálcán, amit feltétlenül ki kell használni!
A wc szerkezet eltakarásakor kreatív gondolatok mentén találunk olyan felületet, amit hasznosítani tudunk épített polc helyeként. A falba süllyesztett wc szerkezet folytatásaként mindig adódik lehetőség beépített polc kialakítására. De akár mellette is szokott olyan passzív hely keletkezni, amit érdemes hasznosítani, és ahova érdemes épített polcot készíteni.

polcépítés wc felett polc építés fali wc felett megvilágított polc wc felett wc mellett kialakított polcépítés megviláűgított épített polc

Ha alaposan körbe nézünk, a fürdőszoba falán sok olyan helyet találhatunk még, ahol kialakíthatjuk az épített polcokat! A legvékonyabb fal is alkalmas olyan falfülke elkészítésére, amelyet polcként kialakítva, hasznosság mellett gyönyörű dizájnt is nyerünk!

Falon belül falfülkében kialakított polcok fürdőszoba kád környékén:

kádfelett kialakított polc Falfülke rejti a polcokatépített polc díszítő burkolattalfürdőkád feletti rejtett világítás

Rejtett világítás szerepe épp oly meghatározó egy fürdőszoba enteriőr kialakításakor, mint bármely más szemet gyönyörködtető ötlet, alkotás. Kézenfekvő a rejtett világítás és polc építés egyidejű összekapcsolása. Pompázatos látványt produkálhatunk megfelelő megvilágítással!

Zuhanyzó fülkében "kötelező" legalább egy polc jelenléte. Ha már úgy is szükség van rá, akkor legalább legyen olyan, ami zuhanyzáskor nincs útban és még fel is dobja a környezetet.

épített zuhanyzó épített polc épített zuhanyzó polc

Polc építés módja


Polc építés fürdőszoba sarkaiba:

Fürdőszoba sarokba valóban egyszerű a polcépítés. Épített polc alapanyagként használhatunk építőlemezt, ytong előfalazó elemet, gránit, kőlapot, stb. Az olyan építőanyagot, mint az építőlemez, ytong burkoló lapokkal kell ellátni, míg más anyagok helyre igazítása után már kész is van a polc. Mindössze a fürdőszoba csempe sorokban kell az épített polc helyét kialakítani. A fürdőszoba burkolás sorai, a sarok alakzat miatt olyan stabilan megtartják a polc anyagát, hogy a falhoz ragasztáson kívül más stabilizáló szerkezetre már nincs is szükség.

épített sarokpolc ívelt kivitelű sarok épített polc polc építés ytong falazó elemmel épített polc burkoló munkái

Épített polc vázának burkoló munkáihoz nem szükséges élvédőt használni. A fenti polcépítés képen jól látható, hogy a burkolás gércsiszolásával esztétikus burkolatot készíthetünk.

Építettmosdó polc együttes

Polc építés vastag falban:

Fő falban, az épített polc mélységénél vastagabb falban is egyszerű a polcépítés.
A polc helyének meghatározása a burkolatkiosztás pontos ismeretével kezdődik, majd megfelelő mélységben kivéssük a falból a polc üregéül szolgáló helyet. Ahhoz, hogy ne kelljen a vakolással bajlódni érdemes inkább gipszkartonból visszajavítani a falfülke belsejét. Arra ügyelve, hogy a falfülke belsejét is víz szigetelni kell, tehát ennek vastagságára is számítani kell. Vízszigetelés kialakítása zuhanyfülkében elkészített falfülke esetén fontos. Épp olyan alapos vízszigetelési munkát igényel, mint az épített zuhanyzó belseje. Hajlaterősítő szalaggal és két rétegben felhordott vízszigetelővel érhetjük el a tökéletes vízzárást.

falfülke készítés vízszigetelés készítése épített polc, falfülkében zuhanyzó építés

Polcépítés vékony falban:

Vékony válaszfalban a polc helyéül szolgáló falfülke kialakításnál, tátongó "lyukat" készítünk. A falfülke kivágása után gipszkartont erősítünk a hátsó falra oly módon, hogy a fal síkból ne álljon ki és burkoló ragasztóba ágyazott üvegszövet háló segítségével fizikailag is megerősítjük azt. További megerősítésre nincs szükség, mivel a falfülke belsejében a hajlaterősített vízszigetelés és a burkolás bőven elegendő a kellő merevség eléréséhez. Ilyen módon bármely válaszfalban kialakítható falfülke, ami polcként is funkcionálhat. Egyetlen hátránnyal kell számolni, mégpedig a lecsökkent falvastagság miatt a hangvezető képesség javulása áthalláshoz vezet. Ha ez nem zavaró, akkor a kreatív falfülke kialakítás, a vékony falban épített polc bőven kárpótol ezért.

polc vékony falban hátfal kialakítás polc hátfal üvegszövet hálós rögzítésselPolcépítés titkai, épített polc, falfülke készítés rejtelmei!

  • Szolgáltatási terület:

    Budapest, 1.kerület, 2. kerület, 3. kerület, 4. kerület, 10. kerület, 11. kerület, 12. kerület, 13. kerület, 14. kerület, 15. kerület, 16. kerület, 17. kerület, 18. kerület, 19. kerület, 20. kerület, 21. kerület, 22. kerület 23. kerület kerület. Buda, Pest, Budapesten
    Megyék: Pest megye, és környéke
    Városok: Agárd, Alsónémedi, Biatorbágy, Bicske, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Budapest, Bugyi, Csömör, Délegyháza, Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Dömsöd, Ecser, Ercsi, Etyek, Felsőpakony, Gárdony, Gyál, Gyömrő, Gyúró, Halásztelek, Herceghalom, Kápolnásnyék, Kerepes, Kistarcsa, Maglód, Martonvásár, Nagytarcsa, Nagykovácsi, Páty, Pázmánd, Perbál, Pettend, Pécel, Pilisvörösvár, Pilisszentlászló, Pusztazámor, Ráckeresztúr, Ráckeve, Remeteszőlős, Solymár, Sóskút, Sukoró, Százhalombatta, Taksony, Tárnok, Telki, Tordas, Tök, Tököl, Törökbálint, Velence, Zsámbék

    (0670) 592 7675

  • A polcépítés burkoló oldalakon található írások Bimbó J. Ferenc szellemi tulajdonát képezik. A épített polc burkoló oldalak teljes tartama szerzői jogvédelem alatt állnak, a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való után közlése, felhasználása kizárólagos engedélyhez kötöttek!