Burkolat alapozás


A burkolat fektetés ragasztó anyagának tapadását a burkolásra váró felület minősége is jelentősen befolyásolja. Porlós, omlós felületre nem képes egyetlen burkolat ragasztó sem megfelelően megtapadni.  Ezért csak olyan felületen szabad elkezdeni a burkoló munka ragasztási fázisát, ami biztosítani tudja a felette lévő leendő rétegek stabil megtartását. Még a kőműves munka során rosszul elkészített felületet is meg lehet erősíteni. Erről szól ez a weboldal!  

 Alapozás
      Burkolat alapozás kép nagyítható!

Számos esetben készít a kőműves olyan felületet amely egyáltalán nem alkalmas még arra sem hogy a festő által készített glett réteget elbírja. Ki ne hallott volna porlós beton történetet.
Burkoló munkám során sokszor találkozni akár extrémnek mondható felület hibával, amivel tenni kellett valamit. Még szakmai hozzáértés nélkül is belátható volt, hogy a felület nem alkalmas semmire. Volt olyan "beton" aljzat, amit a cipőm talpával dörzsölve mély gödröt lehetett belecsoszogni. Megdöbbentő, de még az ilyen gyenge minőségű betont is meg lehet utólag úgy erősíteni, hogy a burkolás elkezdődhessen bontás nélkül, új beton réteg készítése nélkül is.

Alapozás szükségessége

Nem csak az extrém, rosszul elkészített felületet kell burkolás előtt kezelni. Az természetesnek tűnik, hogy a porlós felületet alapozni kell, de sokan kérdik, hogy a szemmel láthatóan erős felületet miért kell kezelni alapozóval?

Először is figyelembe kell venni, hogy a burkoló ragasztók a felület felső mikron rétegéhez kötnek hozzá. Amennyiben ez a réteg nem stabil vagy idővel stabilitása gyengülni képes akkora burkoló ragasztó csak ideig-óráig rögzíti a burkoló lapokat a felszínhez. A burkoló ragasztónak nincsen kapaszkodó gyökere, mint a növényeknek, csak a felszínen rögzíti a burkolatot.

Az alapozót pedig úgy kell elképzelni, mint azt a technológiát, ami segíti a burkoló ragasztó tapadását.

Burkoló munka előtti alapozó anyagoknak több féle hatása is van. Az általában használt alapozók a beton vagy vakolat felső rétegébe szívódva egyenletes nedvszívást biztosít. Erre pedig a burkolat ragasztáskor van nagy szükség, mivel a burkolat ragasztáskor fogas lehúzó szerszámmal terített ragasztóból alapozás nélkül kiszámíthatatlan módon szívja el a nedvességet, az aljat (oldalfal). A burkoló ragasztóból idő előtt elszívódó nedvesség hatására akár meg is szűnik a tapadó erő, ami a ragasztó legfőbb funkciója kell, hogy legyen. Az alapozóval való kezelés után viszont kiszámíthatóbb a ragasztóból való vízelszívódás. Kezelés után  meghatározhatóbb az-az idő, amíg a ragasztó képes a burkolat fogadására.

Tehát az alapozók legfőbb tulajdonsága az, hogy egyenletessé teszi a kezelt felület nedvszívását!

Ezenkívül az alapozóban lévő anyagoktól függően képes a burkolat alapozó kapillárisan beszívódni a burkolandó felület mélyebb rétegeibe. Az általában használt alapozók csak a felső réteget köti le ily módon, de van olyan mélyalapozó, amely képes 1cm mélyen is beszívódni és belülről megerősíteni a kötést. (Prosfas) Ez a kiváló mapei termék képes a rossz, cement kötőanyag hiánnyal készített felületek megerősítésére is.

Alapozó anyagok

Alapozók a bennük lévő anyaguk szerint csoportosíthatók. Az alapozót annak függvényében kell megválasztani, hogy milyen felületre használjuk, illetve milyen anyagot ragasztunk a felületre.

A festők is használnak alapozót, de csak az univerzális alapozók alkalmasak egyaránt a festő munkák és a burkoló munkák előtti alapozásra.

Burkoló munkához cementkötésű ragasztóhoz való alapozót használunk a leggyakrabban. Tapasztalat szerint az a legkiadósabb és legmegfelelőbb, amelyik többszörösen is hígítható vízzel. Van 10:1 arányú hígíthatóságu is, ami hígítva is felveszi a versenyt a hazánkban kapható "nevesebb" cégek termékeivel. Ráadásul harmad, negyedáron!

Tehát érdemes a hígíthatóságra is figyelemmel lenni, mert míg a 1:1 a leg kevésbé megfelelő, addig az 5:1 vagy ennél magasabb arányú hígíthatósággal rendelkező alapozók megfelelőbbek és olcsóbbak is egyben.

Vannak olyan anyagok, amelyek ragasztása előtt speciális alapozókra van szükség. Mivel egyre fejlődnek a burkolat anyagok, így a megfelelő alapozó kiválasztásához feltétlenül a burkoló szakember segítsége szükséges. Akinek képesnek kell lennie eligazodni a folyamatosan újuló alapozók kavalkádjában.  • Szolgáltatási terület:

    Budapest, 1.kerület, 2. kerület, 3. kerület, 4. kerület, 10. kerület, 11. kerület, 12. kerület, 13. kerület, 14. kerület, 15. kerület, 16. kerület, 17. kerület, 18. kerület, 19. kerület, 20. kerület, 21. kerület, 22. kerület 23. kerület kerület. Buda, Pest, Budapesten
    Megyék: Pest megye, és környéke
    Városok: Agárd, Alsónémedi, Biatorbágy, Bicske, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Budapest, Bugyi, Csömör, Délegyháza, Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Dömsöd, Ecser, Ercsi, Etyek, Felsőpakony, Gárdony, Gyál, Gyömrő, Gyúró, Halásztelek, Herceghalom, Kápolnásnyék, Kerepes, Kistarcsa, Maglód, Martonvásár, Nagytarcsa, Nagykovácsi, Páty, Pázmánd, Perbál, Pettend, Pécel, Pilisvörösvár, Pilisszentlászló, Pusztazámor, Ráckeresztúr, Ráckeve, Remeteszőlős, Solymár, Sóskút, Sukoró, Százhalombatta, Taksony, Tárnok, Telki, Tordas, Tök, Tököl, Törökbálint, Velence, Zsámbék

    (0670) 592 7675


  • A burkolat alapozó burkoló oldalakon található írások Bimbó J. Ferenc szellemi tulajdonát képezik. A burkolat alapozó burkoló oldalak teljes tartama szerzői jogvédelem alatt állnak, a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való után közlése, felhasználása kizárólagos engedélyhez kötöttek!