Épített zuhanyzó


A zuhanyzó építés lett a "sláger" napjainkra. Ez a tendencia köszönhető az épített zuhanyzó kinézet variálhatóságának, a tartósságának, a fürdőszoba enteriőr kiemelő tulajdonságának. Olyan sokféle épített zuhanyzó készíthető, hogy valóban csak a fantázia szab határokat. Ám egy gyönyörű épített zuhanykabin sok keserűséget is hozhat, ha a kivitelezésénél akár csak egyetlen hiba is történik. A zuhanyzó felöli fürdőszoba beázás a leggyakrabban előforduló problémák közé sorolhatók. Ezen a zuhanykabin építésével foglalkozó oldalamon végig vezetem Önt a kritikus pontokon. Közben épített zuhanyzó képek is segítik Önt a tájékozottságban!

zuhany építés  épített zuhanyzó
Üvegfal merevítés beépített kád fürdőszoba üveg mosdó Fürdőszoba aljzat burkoló minta fali wc Fürdőszoba fények
Épített zuhanyzó képek nagyíthatók!


Zuhanyzó építés, precíz kivitelezés


Az épített zuhanyzó kinézetét, még építés előtt alaposan meg kell tervezni. Épített zuhanyzó tervezése nélkül, olyan kompromisszumokra kényszerülhetünk, amik az épített zuhanyzó megjelenését befolyásolják.
Ha például spórolósan szeretnénk zuhanyzót építeni, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy milyen méretű üvegajtóval számoljunk. Épített zuhany üvegajtó vásárlásakor a sorozatban gyártott méretek kevesebbe kerülnek, mint az egyedi méretek alapján gyártottak. Olyan megrendelőm is volt már, akinek olyan szerencséje volt, hogy egy másoknak elrontott méretű zuhanyzó üvegajtó tökéletesen passzolt az elképzeléseihez, persze az árak töredékéért sikerült megvenni a zuhanykabin üvegajtót.
Ha a tervezéskor nem ismerjük a zuhanyzó építés problémák gyökerét, akkor például belefuthatunk abba a kompromisszumos helyzetbe, amikor szeretnénk akadálymentes zuhanytálcát kialakítani, de az épített zuhanyzó lefolyójának beépített magassága ezt már nem teszi lehetővé.

Tehát kellő információ birtokában előre tervezve megkímélhetjük magunkat és a pénztárcánkat is egyaránt. Végigkalauzolom Önt a zuhanyzó építés főbb fázisán, közben épített zuhanyzó ötletek mellett több olyan zuhanyzó építés módra is kitérek, amelyek kivitelezhetőségére talán nem is gondolt!

Zuhanyzó lefolyó


Épített zuhanyzó a fürdőszoba bármely szegletébe elkészíthető. Csak az épített zuhanyzó lefolyó kialakíthatósága, elhelyezhetősége szab határokat. Mivel a fürdőszoba legmélyebb pontja lesz az épített zuhanyzó lefolyója, így vannak esetek, amikor eltervezünk valamit, azonban a zuhanylefolyó magassága vagy helyzetének kialakíthatósága keresztbehúzza számításainkat. Erre egy fürdőszoba felújítás, fürdőszoba átalakítás alkalmával számítani kell! De új fürdőszoba építés alkalmával is többször előfordul, hogy magasabbra kerül a zuhanylefolyó, mint ahogy szeretnénk.
Az épített zuhanyzó burkolata minden irányból a zuhanylefolyó felé kell hogy lejtsen, legalább 2% mértékben! Így ha akadálymentes (perem nélküli zuhany tálca) épített zuhanyzót szeretnénk, úgy kell beállítani az épített zuhanyzó lefolyó magasságát, hogy megvalósítható legyen a burkolat lejtés. A beállítható legkisebb zuhanylefolyó magasságot a csatorna rákötés magassága is befolyásolja, ezért okoznak meglepetéseket a fürdőszoba felújítás, fürdőszoba átalakítás munkálatai. Továbbá a képzetlen vízszerelők sem tudják pontosan mi alapján állítsák be az épített zuhanyzó lefolyó magasságát, holott módjukba állna lejjebb is elhelyezni azt.

A zuhanyzó építés összetettségét jelzi az is, hogy az épített zuhanyzó burkoló lapok nagysága, vastagsága, is befolyással van a zuhanylefolyó magasságának kiszámításában. Sőt a zuhanytálcának szánt burkoló lapok kiosztása, burkoló lapokkal való lejtés kialakíthatósága is esztétikailag befolyásolja az épített zuhanyzó lefolyó elhelyezést.

Arra is gondolni kell épített zuhanyzó lefolyó elhelyezésekor, hogy amikor használjuk a zuhanyzót, lehetőleg ne a hideg zuhanylefolyót tapossuk!

Ezeket figyelembe véve kell megválasztani az épített zuhanyzó lefolyó formáját, típusát.

Az épített zuhanyzó lefolyók kínálata meglehetősen nagy.
Legegyszerűbb a pontvízgyűjtők, zuhanylefolyó zuhany kő burkoló munkák zuhanyzó tálca építés
melyeket sokan ismernek, és már régóta használnak is. Ezek a legolcsóbbak, bár ebben is van szórás, mivel kör, háromszög, sokszög, rejtett kivitelű, és ki tudja még mi mident ki nem találtak, amiből választani lehet. Persze ez az épített zuhanyzó lefolyó árában is meglátszik.
Kapható vonal vízgyűjtő épített zuhanyzó lefolyó is,zuhanylefolyó épített zuhanyzólefolyó
mely hosszabb vonal mentén gyűjtve vezeti el a használt vizet. Ezekből is megszámlálhatatlan változat kapható. Köztük íves, derékszögű vonalmentén gyűjtő, akár az épített zuhanyzó oldalába süllyeszthető, vagy rejtett fényforrással ellátott is kapható. Ezek ára nagyságrenddel magasabb, mint a pontgyűjtőké.

A választék tehát meg van, de a vásárláskor a kivitelezhetőségre is gondolni kell!

Zuhanytálca

Akadálymentes zuhanytálca

Az épített zuhanyzó minden esetben zuhanytálcával készül, ám a zuhanyzó tálca sokszor nem érzékelhető. Akadálymentes kivitel akkor készül, amikor a zuhanyzó tálca burkolata és a fürdőszoba többi aljzat burkolata közt nincs szint eltérés, vagyis akadálymentesen bejutunk a zuhanyzóba.

zuhanyzó tálca

Az azonos szint még nem jelenti azt, hogy a zuhanytálca azonos síkban is van a fürdőszoba többi burkolatával! Minden épített zuhanyzó aljzat burkolatának lejtenie kell a zuhanyzó lefolyó felé, ezért ha kevésbé látható módon, de mégis csak van zuhanytálcája az ilyen kialakításoknak is.
Ebből sok félre értés származik zuhanyzó építés alkalmával!
Mivel bemutató teremben, vagy épp a nyaralás során a fürdőszobában úgy érzékeljük, hogy a zuhanyzó aljzat burkolata teljesen síkban van a környezetével, ezért sokan gondolják úgy, hogy maguknak is így építenék meg.
Kis gondolkodással azonban belátható hogyan kell megépíteni az ilyen akadálymentesen kivitelezett zuhanyzót úgy, hogy a használati víz maradéktalanul a lefolyóban landoljon.
Lejtés mindig van, maximum kevésbé érzékeljük, mint a szinteltéréssel vagy tálca peremmel épített zuhanyzók esetében.

Az épített zuhanyzó lefolyó helyzetének megtervezésekor, figyelemmel kell lenni, hogy lejtést kell biztosítani minden irányból, és ez végeredményben hogyan fog kialakulni. Például ha nem süllyeszthető le kellően, akkor az épített zuhanyzó lefolyó csak akkor kerülhet fal mellé, ha szegélyező peremet is készítünk.

Épített zuhanyzó bejáratához helyezett zuhanylefolyó esetében számolni kell a lejtés készítésből származó burkolat sík eltérésekre. Az alábbi épített zuhanyzó képek is jól illusztrálják ezeket a magasság különbségeket:

zuhanylefolyó elhelyezés   zuhany vízszigetelése  zuhanyzó lejtés  zuhanytálca burkolat kiosztás  kész zuhanyzó
zuhanyzó építés képek 

Az akadálymentesen épített zuhanyzó igen elegáns megjelenést biztosít, de kivitelezhetőségéhez szükség van a zuhanylefolyó helyzetének lesüllyeszthetőségére. Ha a megfelelő lejtéskészítéshez nem süllyeszthető le eléggé az épített zuhanyzó lefolyó, akkor már csak szinteltéréssel és/vagy tálca peremmel készíthetünk zuhanytálcát.

Peremmel ellátott zuhanytálca

Sokan nem bíznak eléggé az akadálytalanul készített zuhanytálcában, bár ok nélkül gondolják így, számukra is készülhet épített zuhanyzó, csak zuhanyzó építés során peremet kell készíteni. A markáns megjelenésű zuhanytálca pereme akadályozza meg a víz kijutását a zuhanyfülkéből.

Épített zuhanyzó peremekkel  zuhanyzó kabin építés  zuhanyzó burkolat
épített zuhanyzó képek

A zuhanytálca peremek vízszintesek, így könnyűszerrel  rögzíthető hozzá üvegfal.
A peremmel készített épített zuhanytálca belsejében is kell minden irányból az épített zuhanyzó lefolyó felé, minimum 2% lejtést készíteni. Nagyobb burkoló lapok elvágásával, ez könnyedén megoldható. Az alábbi épített zuhanyzó kép sorozaton, nyomon követhető egy épített zuhanytálca készítése.

 pont vízgyűjtő zuhanylefolyó berakása zuhanytálca kialakítás xps lappal zuhanyzó erősítés kész zuhanytálca zuhanyzó burkolat

Olcsó és gyors kivitelezés készülhet xps építő lemez segítségével. Tehát ki lehet váltani a nagyságrenddel drágább készen kapható burkoló lapokkal ellátható zuhanytálca aljat. Az xps építő lemezzel teljesen egyedi méreteket is készíthetünk, két rétegben pedig teljes mértékben, könnyedén az épített zuhanyzó burkolathoz igazítható a zuhanytálca lejtés.

Épített zuhanyzó oldalfal

Épített zuhanyzó falait több féle építőanyaggal is elkészíthetjük. Általában a fürdőszoba valamelyik sarkát jelölik ki épített zuhanyzó helyének, ezzel egy-két fal már adott is.
Kreatív elhelyezés esetén, meg kell építeni az épített zuhanyzó falait.

Legolcsóbb megoldás ytong építőelemekkel felépíteni a zuhanyzó hiányzó falait, de készülhet építő lemez segítségével, amely megoldás inkább az íves épített zuhanyzó falaként hasznos. Építőlemez ára ugyan magas, ám ha a teljes falazatra szánt munkaidőt, munkadíjat is egybe vetjük más építőanyagokból készített épített zuhanyzó falakkal, akkor mutatkozik meg az igazi előnye. Gyors és tiszta munkával bármilyen kreatív alakzat elkészíthető építőlemez segítségével.

zuhanyzó építés kavics burkolás
épített zuhanyzó képek

Készülhet az épített zuhanyzó falak üvegből is, melynek óriási előnye az átlátszóság, ami az elhatárolás ellenére is segítségre van a térérzet csökkenés megóvásában. Ugyanakkor elegáns és gyorsan kivitelezhető megoldás.

   zuhanyfal üvegből

Akár üvegtégla használatával is készíthetjük az épített zuhanyzó falakat. Az üvegtégla remek térelválasztó elem. Egyenes és íves épített zuhanyzó falak egyaránt készülhetnek üvegtéglával.

üvegtégla zuhanyzó oldaldalfal

Falfülke az épített zuhanyzó oldalfalban

Épített zuhanyzó tégla, ytong falai alkalmasak süllyesztett polcok, úgynevezett falfülke kialakításra. Az épített zuhanyzó használatakor szükség van kéz közel tartani a tisztálkodó szereket, eszközöket. Azonban az épített zuhanyzó oldalfalakra szerelt tartók egyben akadályt is képeznek, csökkentve az épített zuhanyzóban a mozgásteret.

falfülke mozaik burkolás zuhanykabin polc készítés

Csak kevesen gondolják, hogy a közel 10cm-es vastagságú épített zuhanyzó fal alkalmas falfülke kialakításra. A falfülke kialakításával úgy helyezhetünk el tisztálkodó szereket a zuhanykabin belsejében, hogy az kényelmesen hozzáférhető, nincs útban a forgolódáskor, és még tetszetős fürdőszoba látvány elemként is funkcionál. Hasznos, praktikus, sorolhatnám a jelzőket, de a legfontosabb, hogy nélkülözhetetlen az épített zuhanyzóban falfülke készítése.

Épített zuhanyzó falfülke készítés:

Az épített zuhanyzó valamelyik falába nyílást készítünk, majd gipszkarton, dryvit háló és burkoló ragasztó segítségével rögzítjük. A nyílás hátsó felén a környező vakolatot leverve helyet biztosítunk a repedés gátló hálónak, majd ezt is burkoló ragasztóba ágyazzuk. 10cm-es fal 9 cm-re csökken, de ez pont megfelel egy épített zuhanyzó falfülke kialakításhoz. Ez az építési módszer stabil alapot ad. Impregnált gipszkartonra sincs szükség, mivel az épített zuhanyzó falfülke teljes felületét vízszigetelő réteggel és a hajlatokat, hajlaterősítővel is el kell látni.

vékony falban falfülke hátsó fal készítés gipszkartonból hátulról burkolás nélküli falfülke hálós erősítés repedés ellen   


Épített zuhanyülőke

Zuhanyzó építés kényelmi megoldásaihoz hozzátartozik az épített zuhanyülőke. Csak megfelelő méretű épített zuhanyzóba érdemes készíteni fix épített zuhanyülőkét. A zuhanyülőke egyszerűen, ugyanakkor változatos módon készíthetjük:

zuhanyülőke építés  épített zuhanyülőke  épített zuhanyzó ülőke

Épített zuhanyzó vízszigetelése


Zuhanyzó építés során a vízzárás elkészítése precíz vízszigetelés kivitelezését igényli. Mivel az épített zuhanyzó használatkor fokozott víznek van kitéve, ezért a legapróbb vízszigetelési hiba is fürdőszoba beázáshoz vezethet. Épített zuhanyzó oldalsó falára elegendő a folyékony, kenhető vízszigetelő 2 rétegben, ám az épített zuhanyzó tálcához, ha fokozott az épített zuhanyzó használata, akkor más vízszigetelő anyagot kell alkalmazni. Kétkomponensű vízszigetelő anyag nagyobb vízterhelés esetén sem "olvad" vissza. A falak találkozásánál kialakuló hajlatokat rugalmas hajlaterősítő szalaggal kell vízhatlanná tenni. Ugyanilyen gondosan kell a zuhanylefolyó határait is víz szigetelni.

   zuhanyzó vízszigetelése    


  • Szolgáltatási terület:

    Budapest, 1.kerület, 2. kerület, 3. kerület, 4. kerület, 10. kerület, 11. kerület, 12. kerület, 13. kerület, 14. kerület, 15. kerület, 16. kerület, 17. kerület, 18. kerület, 19. kerület, 20. kerület, 21. kerület, 22. kerület 23. kerület kerület. Buda, Pest, Budapesten
    Megyék: Pest megye, és környéke
    Városok: Agárd, Alsónémedi, Biatorbágy, Bicske, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Budapest, Bugyi, Csömör, Délegyháza, Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Dömsöd, Ecser, Ercsi, Etyek, Felsőpakony, Gárdony, Gyál, Gyömrő, Gyúró, Halásztelek, Herceghalom, Kápolnásnyék, Kerepes, Kistarcsa, Maglód, Martonvásár, Nagytarcsa, Nagykovácsi, Páty, Pázmánd, Perbál, Pettend, Pécel, Pilisvörösvár, Pilisszentlászló, Pusztazámor, Ráckeresztúr, Ráckeve, Remeteszőlős, Solymár, Sóskút, Sukoró, Százhalombatta, Taksony, Tárnok, Telki, Tordas, Tök, Tököl, Törökbálint, Velence, Zsámbék

    (0670) 592 7675


  • A zuhanyzó burkolás oldalakon található írások Bimbó J. Ferenc szellemi tulajdonát képezik. A zuhanyzó burkolás oldalak teljes tartama szerzői jogvédelem alatt áll, a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való után közlése, felhasználása kizárólagos engedélyhez kötöttek!