Beépített kád


A probléma mentes kád beépítés mozdulatlanságot biztosít, ám a kád lábakra alapozott kádbeépítés a terhelés súlyától megmozdulhat, és a kád elrepedhet! A helytelen kádbeépítés okozza a fürdőszoba egyik beázás típusát. Beépített kád felől ugyan kevesebb használati víz érkezik a beépített kádat határoló falakra, mint egy zuhanyzóban, ám idővel, ha rés van a beépített kád és a fürdőszoba fala között, akkor biztos lehetünk benne a víz olyan helyen is felüti a fejét, ahol nem szeretnénk. A beépített kád legapróbb mozgása is okozhat beázást, sőt a beépített kád repedéséhez is vezethet! Ezeket a káros hatásokat elekerülő kádbeépítés módszerekről olvashat most! Kádbeépítés képek segítségével végigkalauzolom Önt a stabil és tartós beépített kád módszerén!

 beépített kád készítése

Kád beépítés helyes módszere!

A kád beépítés módjától függ az, hogy meddig élvezhetjük minden probléma nélkül a fürdőzés örömét! Gyártók kád beépítésre vonatkozó ajánlása nem elegendő az elégedettség eléréséhez. A kád gyártók és forgalmazók által preferált kádláb alátámasztás legtöbb esetben kevésnek bizonyul. Kivétel az olyan kádak esetén, ahol az alátámasztás speciális vas vázat igényel. Például sok-sok „kütyüvel” ellátott, ettől igen súlyossá vált kádak esetén, csak az előírásoknak megfelelő vagy a gyárilag szerelt alátámasztó vázat szabad alkalmazni!
Viszont az összes „kütyü” nélküli kád, ami teljesen fixre építhető (nem kell elmozdítani a helyéről a kádat, ha elromlik valamelyik „kütyü”) el kell térni az előírásoktól!
A garancia megőrzéséhez vékony csíkban alátámasztó lábak elhelyezését írják elő, ám egy testesebb ember belépve a kádba teljesen tönkre teheti az így alátámasztott beépített kádat. Ideje volna a kád gyártásával és értékesítésével foglalkozó cégeknek felülvizsgálniuk érdekeltségeiket és olyan kád beépítési módot preferálni, ami biztosítja a kád hosszú és problémamentes használatát!

Ismerje meg a tökéletes és a gyakorlatban vizsgázott kádbeépítés módját!

Ahhoz, hogy a legapróbb mozgását is megakadályozzuk a beépített kád alátámasztását, a teljes fenék részen, ülőfelületen, és a kád peremei alatt is fixen biztosítani kell! Ehhez a művelethez kevés a kádlábak alkalmazása. Sok kádbeépítés réskitöltő purhab segítségével épül, ám idővel az ilyen réskitöltés ellenére a kád apróbb mozgásokra lesz képes, és bármilyen mozgás, repedéshez, majd beázáshoz vezet!

Fúvókával, "kütyüvel" ellátott kád beépítési módja

Az olyan kád amelyik különféle kényelmi szerkezettel van szerelve, a javíthatóság miatt elhúzható kivitelben kell hogy készüljön. Tehát nem lehet fixen beépíteni, mert akkor nem lehet javítás céljából a technikai berendezésekhez hozzáférni. A gyárilag hozzá adott vas szerkezettel, vagy az előírásoknak megfelelően készített vas szerkezettel kell alátámasztani!

Amit sok vízszerelő kollega sem ismer, az ilyen kád előlap is készülhet burkoló lapokkal. A kád előlap elhúzható kivitelben kell hogy készüljön. Az építőlemez hasznossága az ilyen beépített kád alkalmával mutzatkozik meg leginkább. Építő lemez segítségével íves formák is kialakíthatók. Az alábbi beépített kád képek bemutatják hogyan is néz ki:

elhúzható kád előlap házilag készült kád előlap kád előfal házilag

elhúzható kád előlap

Fúvóka "kütyü" nélküli kád stabil beépítési módja

A beépített kád készítéséhez abszolút elégtelen a gyártók és forgalmazók által preferált kádlábak használata. Az alátámasztó kádlábak csak vékony felületen támasztják alá a beépített kád fenék lemezét. Százhúsz kilógram súly feletti használó esetén az igy alátámasztott beépített kád veszélyben van! A beépített kád repedése csak idő kérdése.

A beépített kád tökéletes rögzítéséhez, alátámasztásához vissza kell térni a rég használt és bevállt habarcs ágyba ültetéshez!

A teljes kádfenék lemez alátámasztását biztosító emelvényt kell építeni. Ez általában 10-13cm vastag beépített kád aláfalazást jelent, ami legjobb, ha ytong válaszfal elemekből készül. Egyfelől, mert gyorsan el lehet készíteni, másfelől mert az ytong megfelelő hőszigetelést is produkál. A beépített kád ülőke részénél is meg kell tenni ugyan ezt. Ha készen van, a flexibilis csemperagasztóból apróbb kupacokat készítünk úgy, hogy amikor a helyére nyomjuk a beépített kádat, a kádfenék és a kádülőke teljes felületén szétterüljön.

stabil kád rögzítés csak így stabil!

Ezzel a burkoló ragasztó habarcságyba nyomással elvégezhető a vízszintezés is, gyorsabban mint a kád lábak segítségével. A csatorna végleges rákötése a beépített kád peremek vízszintbe állítása után kezdődhet. Ilyenkor legjobb, ha ez a munkafázis egy kézben marad, mert ha a vízszerelőknek is jelen kell lenniük az nem túl szerencsés megoldás. Tehát a csatorna rákötést érdemes kivenni a vizes szakma kezéből.
A tökéletes csatorna rákötés tömítettségét és a maradéktalan víz lefolyást vízpróbával ellenőrizni kell! Ezzel biztosítjuk a vízszivárgás kizárását, illetve a beépített kád használat utáni maradéktalan víz eltávolítását. Sajnos a gyakorlatban többször fordul elő, hogy a kádperemek vízszintbe helyezésével a kádból nem tud a víz a kád lefolyón keresztül teljesen eltávozni. Ilyenkor még van módunk a megfelelő szintbeállításra, de ezt a vízszinttől való eltérést érdemes jelezni a megrendelő felé is!

Amikor a víz próbával megvagyunk, akkor kell a falak határos perem felületeit is alátámasztani.
Leggyorsabb és legjobb megoldás, ha a kád peremre körbe a falak mentén ragasztót kenünk úgy, hogy a ragasztó megkötése után hibátlan és erős alátámasztást adjon a peremek alatt mindenhol. Igaz, ez a megoldás bujkálással jár, szerencsére nem a testesebb burkoló szakemberek közé tartozom. De megéri a fáradozást, mert a leggyorsabb és a legpontosabb, legstabilabb alátámasztást lehet így produkálni!

stabil kádperem rögzítés  kád rögzítés  kádperem
belső kád peremek rögzítése

A kádfenék, a kádülőke és a falakkal határolt kádperemek alátámasztása után kezdődhet a homlokfal beépítése.

Kád előfal építése

Sokféle anyag áll rendelkezésre a kád előfal kialakításához. Sokan preferálják az építőlemezek alkalmazását, mégis ezúttal is azt mondom, hogy gyorsabban készíthető ytong falazó elemből, mint építő lemezből. Mert mire az építő lemezt beirdalja a burkoló szakember, hogy a megfelelő ívet kialakíthassuk, addigra már el is készíthető ytongból az elő fal, ami ráadásul jóval stabilabb alátámasztást is biztosít, mivel a beépített kád külső peremén is teljes ragasztó kitöltéssel lehet biztosítani a legstabilabb alátámasztást.

kád előlap ytongból  külső kádperem rögzítés
külső kád peremek rögzítése

A beépített kád előfal készítése a kád burkolat kiosztása alapján kell hogy történjen! A kőműves nem gondol ennek fontosságára, nem foglalkozik a burkoló munkájával. A beépített kád íves előfalának törés vonalainak egybe kell esniük a burkoló lapok szélével, ezért a beépített kád ytong előfalat szeletelni kell megfelelő méretre.

ytong szeletelése

Az így szeletelt ytong elhelyezése sem a kőműves kezébe való, mivel a burkoló lapok vastagságát is figyelembe véve kell a kád perem alá helyezi!

Ha mozaik burkolat készül a beépített kád előfalra, akkor több munka van a kád beépítéskor hisz a kád peremének ívét a kád előfalnak is tökéletesen követnie kell. De még ez esetben sem érdemes a „modernebb” előfal építés mellett dönteni, mert az építőlemez igen drága megoldás. Persze a többrétű belsőépítészeti célra tökéletesen megfelel az építő lemez, például zuhanykabin falakat, fürdőszoba bútorokat, pláne, ha ezek alakzata jelentősen ívelt formákat ad. Tehát most csak a kád beépítés leggyorsabb, legstabilabb, legolcsóbb módjáról írtam!

A jól épített kád nem tud megmozdulni akár túlterhelés esetén sem!

Vízszigetelés elkészítése

Először két különféle kád beépítés módról kell említést tenni, mert ezek mind befolyásolják a falak és a kádperem közti tömíthetőséget, mivel csak itt tud bejutni a fürdőszoba falakba a víz.

Helyére tolt kád beépítés esetén:

A fürdőszoba burkolat elkészítése után helyére tolt kád módozata igazából nem is mondható kád beépítés módszernek. Ekkor a már elkészült fürdőszoba burkolat mellé kerül a kád perem, amit tömíteni kell víz behatolása ellen. Az ilyen kád elhelyezés esetén számtalan meglepetés érheti azt, aki nem számol a lehetséges problémákkal!
A falak derékszög hiánya óriási réseket eredményez, amit sokszor már nem is lehet esztétikusan tömíteni. De a legtökéletesebb derékszögű fal mellett is előfordul, hogy a gyártók valami eszement elgondolásból a falakkal határos kádperemeket nem függőlegesen gyártják, ezért a teljesen fal mellé tolt helyzetben is fenn marad olyan mértékű rés, amit aligha lehet tökéletesen tömíteni. Tehát ilyen kádbeépítés formában fennáll a veszély a használati víz kád mögé jutására.

Sokan igyekeznek a burkolat alatti vízszigetelés kialakításával elérni, hogy ne juthasson a fürdőszoba falakba a kád mögé jutó vízből, ám még ha teljesen "becsomagoljuk" is a fürdőszoba falait, aljzatát a víz akkor is megtalálja az utat az ajtón keresztül. Ezzel nem a burkolat alatti vízszigetelés felesleges voltára utalok, hanem inkább arra szeretném ráirányítani a figyelmet, hogy az első védelmi vonal (a perem és falak tömítettsége+ stabil beépítés) megléte fontosabb vízszigetelési szempont.

Burkoló munka előtt elkészített kád beépítés esetén:

A fürdőszoba beépített kád környéke csak akkor veszélyeztetett átázás szempontjából, ha a stabil kádbeépítés hiányzik. Az előbbi fejezetben említett módon helyére tolt kád esetében szinte mindig problémás a tartós és egyben esztétikus vízzárás elkészítése. Míg, ha a burkolat alá van tolva a kádbeépítés, és az oldalon tárgyalt teljes stabilitást biztosító kád alátámasztást alkalmazunk kád beépítés alkalmával, akkor az első vízbehatolás elleni védelmi vonal tökéletesen funkcionál. A kádperemre ráültetett burkolólapok peremmel találkozó részén tud csak beszivárogni káros mértékben a használati víz. Ezt a gócpontot viszont esztétikus és tartós módon tömíteni lehet szilikonnal. Így igazból a burkolás alatti vízszigetelésre nincs is szükség.


Beépített kád helyes és tartós építés módja!
  • Szolgáltatási terület:

    Budapest, 1.kerület, 2. kerület, 3. kerület, 4. kerület, 10. kerület, 11. kerület, 12. kerület, 13. kerület, 14. kerület, 15. kerület, 16. kerület, 17. kerület, 18. kerület, 19. kerület, 20. kerület, 21. kerület, 22. kerület 23. kerület kerület. Buda, Pest, Budapesten
    Megyék: Pest megye, és környéke
    Városok: Agárd, Alsónémedi, Biatorbágy, Bicske, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Budapest, Bugyi, Csömör, Délegyháza, Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Dömsöd, Ecser, Ercsi, Etyek, Felsőpakony, Gárdony, Gyál, Gyömrő, Gyúró, Halásztelek, Herceghalom, Kápolnásnyék, Kerepes, Kistarcsa, Maglód, Martonvásár, Nagytarcsa, Nagykovácsi, Páty, Pázmánd, Perbál, Pettend, Pécel, Pilisvörösvár, Pilisszentlászló, Pusztazámor, Ráckeresztúr, Ráckeve, Remeteszőlős, Solymár, Sóskút, Sukoró, Százhalombatta, Taksony, Tárnok, Telki, Tordas, Tök, Tököl, Törökbálint, Velence, Zsámbék

    (0670) 592 7675


  • A kád beépítés burkoló oldalakon található írások Bimbó J. Ferenc szellemi tulajdonát képezik. A beépített kád burkoló oldalak teljes tartama szerzői jogvédelem alatt áll, a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való után közlése, felhasználása kizárólagos engedélyhez kötöttek!