Üvegtégla rakása, burkoló munkák


Az üvegtégla hódítása töretlen, sőt az utóbbi időben újra erőre kapott, azonban mostanra az üvegtégláról már nem csak a bevilágító üvegtégla falak jutnak eszükbe, hanem olyan kreatív üvegtégla alkotások is, amelyek remekül díszítik az otthonunkat. Az üvegtégla fal, az üvegtéglából készített díszítő motívumok a lakás bármely pontján alkalmazhatók. Most az üvegtégla beépítés lehetőségeihez adok Önnek ötleteket!

üvegtégla válaszfalak rakása
     
 Az üvegtégla képek nagyíthatók!

Az üvegtégla és a fényviszonyok


Az üvegtégla fal szilárdsága mellett a fényáteresztő tulajdonsággal vívja ki széles körű elterjedésének sikerét. Lakás sötét helységeinek természetes fénnyel való megvilágításánál hasznos az üvegtégla. Az üveg jellegéből fakadóan csak nem teherhordó falak építése oldható meg vele. Figyelembe véve ezt a szerkezeti előírást a tömör falak alternatív megoldásaként, bevilágítóként remekül funkciónál.

üvegtégla fényáteresztő képessége

Mivel az üvegtégla a napfény közel nyolcvan százalékát átengedi, ezért ablak helyettesítésére igazán alkalmas. Üvegtégla „ablakhoz” még építési engedély sem kell, így alkalmazásával elejét lehet venni a szomszédos vitáknak is.
A színes üvegtégla amellett hogy természetes fényt juttat a lakás terébe, az ember számára fontos színnel is megfesti környezetét:

szinezett üvegtégla üvegtégla fényszinező hatása

Az üvegtégla színét a belső helység burkolat színhez harmonizálva, egymást erősítve olyan harmóniát teremthetünk, amely nélkülözhetetlen az átható enteriőr kialakításhoz.

Az üvegtégla hőszigetelő képessége


Különbséget kell tenni külső térrel érintkező, vagy belső térben alkalmazott üvegtégla falak között. A külső térrel érintkező üvegtégla falak hőszigetelő képessége szoros összefüggésben van az utálatos páralecsapódással, penészgomba megjelenésével.

Míg belső térben az „egyszerűbb” üvegtégla is megteszi, addig a külsőtér miatti hő átbocsájtó értéknek meg kell felelni a modern igényeknek. Az egyszerű üvegtégla hő átbocsájtó képessége 2,7K, míg egy szilárd falazattal szembeni követelmény 0,4K érték alatt van. A nyílászáró (kétrétegű gázzal töltött ablakok) megközelíti az 1,1K értéket.
Tehát, ha az ablakokhoz hasonlítjuk az üvegtégla hővezető képességét, akkor az egyszerű üvegtégla meg sem közelíti az általánosan elfogadott értékeket.
Külső térrel érintkező helységbe a drágább (kb3000Ft/db), de hőszigetelő tulajdonságban javított hőszigetelt üvegtéglát kell beépíteni!
A hőszigetelt üvegtégla 1,5K hő átbocsájtó értékkel rendelkezik, ami erősen jobb, mint a sokak által ismert hagyományos üvegtégla értéke.
Hagyományos üvegtégla maximum lépcsőházak bevilágító üvegtégla falazatnak felel meg.
Belső térben vagy a dupla soros 20cm légréssel beépített üvegtégla, vagy a hőszigetelt üvegtégla felel meg a minimális követelményeknek. A két sorban beépített hagyományos üvegtéglával elérhető érték 1,5K, ami egy rosszabb ablak értékével egyezik.

Mindenképp meggondolandó a megfelelő hőszigetelés elérése, elejét véve a feleslegesen megnövekedő fűtési költségeknek, és az életminőséget megrontó penészgombák meghonosításának.

Az üvegtégla falak terhelhetősége


Az üvegtégla nem alkalmas teherhordó falazatok kiváltására, vagyis az üvegtégla beépítése hasonlóan kell történjen, mint egy nyílászáró, azaz a rá nehezedő súlyt megfelelően méretezett áthidalóval ki kell váltani.
Kisebb díszítő jelleggel beépített üvegtégla esetén mérlegelni kell a ránehezedő súly mértékét és a környező falazat átboltozódási képességét, így pár darab üvegtéglát gond nélkül bárhova beépíthetünk.

Terhelhetőségen kívül az üvegtégla stabilitásának megtartása érdekében számos lépést meg kell tenni üvegtégla építése közben.

Merevítésnek a vízszintes és függőleges sorokba acél huzalt kell beépíteni.
Ezenkívül figyelemmel kell lenni egy üvegtégla fal méretezésének határaira is, amely egybefüggő területben 15m2, magasságban 6m, vízszintesen 7,5m. Ezeket meghaladó üvegtégla fal méretek esetén dilatációs rést kell beépíteni az üvegtégla táblák közé.
Az üvegtégla fuga távolságának a méretekkel arányosan növekedniük kell. Míg belső térben akár 3mm-es fugatávolság is elegendő, addig külső tér jelentősebb hő tágulás miatt, 1cm fugatávolságot kell beiktatni.

Az üvegtégla falak építése


Üvegtégla építés módszereiben különbségek vannak.
Belsőépítészetben megjelenő különféle rendszerek akár elbontható, újra felhasználható módon rögzítik az üvegtéglákat. Mint a lego játék, bárki könnyen elsajátíthatja az elkészítését. Megjelenésben a felhasznált anyagában van leginkább különbség. Fa, műanyag, fém keretek, tartó szerkezetek, fugák, mind más kinézetet kölcsönöznek az üvegtégláknak. Mivel ezekhez üvegtégla rögzítő rendszerekhez pontos leírásokat csatolnak vásárláskor, ezért ezzel most nem foglalkozom.

Legelterjedtebb üvegtégla beépítési módszere az üvegtégla falazás.
Üvegtégla falazat habarcsszüksége: 25/kg/3,5m2 távolságtartó (1cm) fugakereszt igény 1,25 szerese az üvegtégla mennyiségének.
Fuga feltöltés készülhet az üvegtégla falazó habarcsból, ami szemcsésebb jelleget fog adni. Vagy széles fugázót is lehet alkalmazni, ami teljesen sima, repedésmentes, és akár színes fuga felületet is biztosít.

Üvegtégla falak építése az előző fejezetben tárgyaltak figyelembevételével kell történjen. Amire még szükség lehet azok a mozgatható keretek, amik biztosítani tudják az üvegtégla ablakszerű mozgatását.

Az üvegtégla rakás minták


Az üvegtégla rakási mintáinak lehetősége jóval túlmutat a hagyományos hálós rakási módtól. (függőleges és vízszintes üvegtégla sorok) Mivel számos méretű és alakú üvegtéglát lehet beszerezni, így a üvegtégla minták lehetőségei megsokszorozódtak. Néhány üvegtégla minta Önnek is ötletet adhat, ezért most bemutatok néhány üvegtégla rakás módot, amely némelyikéhez a kreativitás is szükséges volt.

Egyenes, íves üvegtégla falazat:

Hagyományosan a kocka alakú üvegtéglával egyenes nyomvonalon, vízszintes és függőleges sorokba rendezve rakhatunk üvegtéglát.

egyenes fal üvegtéglából üvegtégla elhelyezése sik falazatban

Íves nyomvonalban is készíthetünk üvegtégla falazatot. Rendelkezésre áll az eleve ívelt felületű üvegtéglák, de ezek nélkül pusztán az üvegtégla fugák méreteinek változtatásával is elérhetjük az íves üvegtégla rakási módot. Az alábbi ívelt üvegtégla fal is így készült, állított téglalap alakú üvegtéglákból.

üvegtégla rakás ívben

Egy kicsi üvegtégla variáció és máris más hatást érhetünk el. Az üvegtéglákat nem hálós rakással, hanem téglakötésben is rakhatjuk. Az így kialakuló lépcsős hatás egészen lenyűgöző látványt biztosít:

kisebb üvegtégla bevilágító üvegtégla érdekes rakás móddal

Különféle méretű üvegtéglákat is összeépíthetünk egy felületre, egy kissé megbolondítva az üvegtégla egyhangúságát!

üvegtégla keretben üvegtégla variációk

A hatás kedvéért különféle üvegtégla alakzatokat is építhetünk az egyszerűbb és bonyolultabb formák eléréséig:

egyedi üvegtégla falak készítése üvegtégla kör alakzatban az üvegtégla variálhatósága míves üvegtégla alakzatok


Az üvegtégla alkalmazása különféle területeken


Előzőekben bizonyságot adó kreatív üvegtégla minták is alátámasztják az üvegtégla falak variálhatóságát. A különféle minták a felhasználási lehetőségeket is jelentősen bővíti. Már nem csak az üvegtégla fényáteresztő képességét hasznosíthatjuk, de jelentősen befolyásolhatjuk az emberre folyamatosan ható enteriőrt is. Így a különféle bevilágítók mellett egyre többször kerül alkalmazásra üvegtégla a belső terek díszítésére is.

Üvegtégla bevilágítók:

Az üvegtégla fényáteresztő képessége révén bevilágítóként a lakás bármely sötétebb részébe természetes fényt juttathatunk.
Rögtön a ház bejárati ajtajánál is hasznos lehet az üvegtégla bevilágító, mivel a ház előszobája általában sötét helység szokott lenni.

bejárati ajtó melletti üvegtégla falak készítése

Lépcsőházak, fürdőszobák, konyhák, garázsok bevilágító ablakaként is funkcionál az üvegtégla.

sötétebb helységek megvilágítására üvegtégla alkalmazása megvilágító üvegtéglávalüvegtégla konyha fal

Térelválasztás üvegtégla falazattal:

Üvegtégla szélfogók:

Szellősebb, tágas térelhatárolást, szélfogót is készíthetünk bejárat elé:

szélfogó készítése üvegtégla alkalmazásával üvegtégla alkalmas szélfogó készítésére

Vagy épp belső helységekben például a fürdőszoba különféle elhatárolásait is készíthetjük üvegtégla falakkal. Az intim szféra üvegtégla fallal való megteremtése kevésbé veszi el a rendelkezésre álló teret, mint egy zárt falazat. Így üvegtégla térelhatárolás kevésbé csökkenti a térérzetet.

Készíthetünk wc térelválasztást üvegtéglákból:

térelzáró üvegtégla falak készítése

Különféle zuhanyzó, kád térelválasztást:

üvegtégla válaszfalak rakása lehatárolás üvegtéglával üvegtégla falazat üvegtégla elhatárolás üvegtéglával

üvegtégla megvilágító     zuhanyzó falaként alkalmazott üvegtégla üvegtégla és a zuhanykabin

Bútorok üvegtégla felhasználásával:

Konyhapult, átadópult, bárpult, recepciós pult tartó szerkezete igazi látványosságot kölcsönöz, ha üvegtéglával készítjük:

  üvegtégla talp készítés konyha bútorhoz recepciós pult készítés üvegtégla felhasználásával bárpult készítés üvegtéglával átadó pult készítés üvegtéglával


  • Szolgáltatási terület:

    Budapest, 1.kerület, 2. kerület, 3. kerület, 4. kerület, 10. kerület, 11. kerület, 12. kerület, 13. kerület, 14. kerület, 15. kerület, 16. kerület, 17. kerület, 18. kerület, 19. kerület, 20. kerület, 21. kerület, 22. kerület 23. kerület kerület. Buda, Pest, Budapesten
    Megyék: Pest megye, és környéke
    Városok: Agárd, Alsónémedi, Biatorbágy, Bicske, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Budapest, Bugyi, Csömör, Délegyháza, Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Dömsöd, Ecser, Ercsi, Etyek, Felsőpakony, Gárdony, Gyál, Gyömrő, Gyúró, Halásztelek, Herceghalom, Kápolnásnyék, Kerepes, Kistarcsa, Maglód, Martonvásár, Nagytarcsa, Nagykovácsi, Páty, Pázmánd, Perbál, Pettend, Pécel, Pilisvörösvár, Pilisszentlászló, Pusztazámor, Ráckeresztúr, Ráckeve, Remeteszőlős, Solymár, Sóskút, Sukoró, Százhalombatta, Taksony, Tárnok, Telki, Tordas, Tök, Tököl, Törökbálint, Velence, Zsámbék

    (0670) 592 7675


  • Az üvegtégla burkoló oldalon található írások Bimbó J. Ferenc szellemi tulajdonát képezik. Az üvegtégla burkoló oldalak teljes tartama szerzői jogvédelem alatt áll, a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való után közlése, felhasználása kizárólagos engedélyhez kötöttek!