Burkolat ragasztás


A burkoló lapok leragasztásának minősége, a burkolás technika, a ragasztáshoz használt anyagok jelentős befolyással bírnak a burkolat élettartamára. Ezen a burkoló munka egyik fázisával, a ragasztással foglalkozó oldalon megtudhatja az összes olyan összefüggést amire szükség van ahhoz, hogy tartósan élvezhesse a lakásba megálmodott burkolatokat!

burkolat ragasztás fogas burkoló szerszámmal

Burkoló lapok ragasztásának minősége

Az elmúlt évtizedben jókora utat tett meg a burkoló lapok ragasztásának technikai háttere. Régebben cement homok keverékébe (mishung) ágyazták a burkolatokat. Ez az ágyazat aztán év tizedekig megállta a helyét. Persze a régi idők burkoló szakemberei közt is akadt, aki csak ímmel-ámmal végezte a munkáját, így sok esetben a habarcságyba lerakott burkoló lapok üregesen (pogácsás ragasztás) lettek le ragasztva. Az így elkészített burkolat persze nem is volt időt álló. A kongó kopogó burkoló lapok hamarosan elrepedeztek és nagyon gyorsan megindult a burkolat roncsolódási folyamata, mint például a burkolat felfagyás. Viszont az üregmentesen elkészített burkolat valóban évtizedekig gond nélkül állta a sarat, pedig egyszerű cement homok keverék ragasztásról beszélünk. Mégis mi a sikerének titka?

Mára a burkoló lapok ragasztóiban a cement és homokon kívül sok modern töltőanyagot is találhatunk. Ezekkel a töltőanyagok segítségével megnövelték a ragasztó tapadó képességét, a burkolat mozgásokból származó feszültségek elviselését. Mégis a modern burkoló ragasztóanyagok ellenére, rendkívül sok burkolat ragasztási probléma merül fel napjainkban. Vajon mi ennek az oka?

A burkolat tartósságát a burkolat ragasztása határozza meg!

Rég múlt bizonyítéka az, hogy nem a ragasztáskor használt anyag határozza meg a burkolat tartósságát. Ennél sokkal fontosabb az, ahogyan a burkoló szakember hozzááll a burkolás munkákhoz. Legyen az régebbi vagy modern ragasztási technológia, a burkolat tartósságot egy dolog befolyásolja: A ragasztás minősége!

Ahhoz, hogy az előbbi kijelentést alátámasszam, meg kell vizsgálni a régi misungos ragasztási technológia évtizedes sikerének titkát!

Burkoló lapok ragasztás összefüggései

A burkoló lapok ragasztását leginkább az időjárás, a fagyok roncsolják, így ezzel kezdem.
A burkolat alá bejutó víz hideg időben megfagyva térfogatát növelve (egyszerű fizika) feszegeti a burkoló lapokat. Ha a burkolat alá jutó víz össze tud gyűlni, akkor olyan mértékű tágulása van az összegyűlt megfagyott jégnek, mintha feszítő vassal alulról feszegetnénk a lapokat. Viszont ha nem tud össze gyűlni, vagyis eloszlik a ragasztóágyban akkor a jég kristályok nem képesek egymásba kapaszkodni, megnövelve saját térfogatukat. Tehát az üregesen (pogácsák) lerakott burkoló lapok alatt össze tud gyűlni a víz és megfagyva jég keletkezhet, míg a teljesen telített ragasztó ágyban nem keletkezik egybefüggő víz, így a jégkristály szerkezete megváltozik.

A régi misungos ragasztás sikere, tehát az üregmentességben volt. Ha gondos munkát végzett a burkoló szakember, vagyis oda figyelt a ragasztás folyamán és nem maradt üreg akkor a burkolat amit elkészített, évtizedekig sérülés mentes volt.

Mára sokat változott a burkoló lapok ragasztásának technológiája.

A burkoló ragasztók megnövelt tapadó képessége lehetővé tette, hogy egyszerűbbé és könnyebbé tegye a burkoló szakember munkáját ragasztás közben. Különböző méretű fogazott burkoló ragasztó terítő szerszámmal szempillantás alatt elkészíthető az a ragasztó ágy amibe a burkoló lapokat belefektetjük. Ez a szerszám és a modern ragasztó anyagok együttesen lehetővé teszik az anyag takarékosságot, és a könnyebb munkavégzést. Csak hogy a fogazott szerszám olyan barázdákat húz a burkoló ragasztóban, amiben képes a víz összegyűlve jégkristályt alkotni.

A jég feszítő ereje erősebb mint a ragasztók tapadó képessége, ezért is napjainkban rendkívül sok felfagyás problémával találkozni. Így hát a hosszantartó, sikeres burkolás érdekében újra foglalkozni kell a tapasztalatok által igazolt állítással, miszerint:

A víz nem való burkolat alá!

A csapadék a fugákon át bejut a burkolat alá, azonban ez a mennyiség még, nem elegendő ahhoz, hogy a napjainkban alkalmazott fogazott burkoló ragasztó terítéssel rögzített ragasztóágy üregeiben felhalmozódjon a víz, ami megfagyva jéggé, káros a burkolatra nézve. A burkoló lapok alá jutó víz folyamatos körforgáson megy keresztül, ami bejut, az ki is párolog. Viszont, ha a fugák minőségi kifogással készülnek, vagy a burkolaton valamely okból repedés keletkezik, akkor már káros mennyiségben juthat csapadék víz a burkoló lapok alá. Elegendő mennyiségű víz a ragasztó bordákban összegyűlve jég golyókká fagyva kárt okoznak. Arra akarok célozni, hogy nem a fogazott ragasztó terítéssel van a gond, hanem a fuga minőségével és a burkolat hordózó réteg (beton) mozgásából származó burkolat repedésekkel. Ezek az elsődleges okok a terasz burkolat felfagyása esetén!

Burkoló lapok ragasztásának technológiája

A terasz burkolatok felfagyásáért másodlagos okok is felelősek.
A burkolat ragasztás minőségét nagy mértékben az alkalmazott burkolás módszer is befolyásolja. A burkoló ragasztónak megfelelően tapadnia kell mind a hordozó felületre, mind a burkolat hátuljára egyaránt. Így minden olyan körülmény, ami a kellő tapadást kedvezőtlenűl befolyásolja, káros a burkolat tartósságára nézve.

A burkoló ragasztó és a hordozó réteg (beton, vakolat, stb.) közt létrejövő stabil kapcsolatot elő kell segíteni! Egyetlen burkoló ragasztó sem tapad meg poros, laza szerkezetű felületre. Ezért burkolás ragasztás előtt elő kell készíteni a felületeket. A por és laza szerkezetü réteg eltávolításával kell kezdeni ezt a burkoló feladatot. Majd alapozással elő kell segíteni, hogy további réteg fellazulás ne következzen be. Egyes alapozók csak a felszinen fejtik ki hatásukat, míg van olyan is amelyik akár cm mélyen is behatol a szerkezetbe és belülről erősti meg azt. (Prosfas)

A burkoló ragasztó ágy és a burkoló lapok közt is megfelelő tapadási körülményeket kell biztosítani! Elegendő a napsütés, vagy a szél ahhoz, hogy a legjobb minőségű ragasztó is pillanatok alatt elveszítse tapadás képességét. Vagyis burkolat ragasztáskor a lehető legrövidebb időre kell csökkenteni az ilyen káros hatásokat. Ennek érdekében minimalizálni kell az egy fázisban terített burkoló ragasztó területét. Minél több káros hatás éri burkolás ragasztás munkafolyamat közben a burkolatot, annál kevesebb burkoló lap alatt szabad megkenni a talajt, az oldalfalat. A káros hatás teljes kivédéséhez nem elegendő csak a hordozó (beton, vakolat) felületet ragasztóval bekenni. A burkoló lapok hátoldalának megkenésével biztosítható burkolás folyamán, hogy mindig létre jöjjön a kellő tapadás. Ez a két oldali kenés burkolás technika.

ragasztás módszerek üregmentes ragasztás

Burkolás ragasztás anyagai

A burkolat tartósságát az előzőekben taglaltakon kívül a ragasztáshoz felhasznált anyag is befolyásolja.

Üregmentes ragasztást csak a folyékony ágyas ragasztóval lehet elérni. Az üregmentesség már önmagában is biztosítja a tartós burkolatot!

Ezen kívül a burkolat ragasztók széles skálája áll rendelkezésre. Bennük lévő töltőanyagok, adalékok biztosítani tudják a tartós tapadáshoz szükséges flexibilitást, rugalmasságot.

A burkoló ragasztó csomagolásán betűjelekkel, számokkal jelölik a különféle tulajdonságokat.

Könnyebb eligazodás végett néhány általánosan használt jelzés:

Kötőanyagok jelölés:

C   cement alapú burkoló ragasztó,
D   diszperzió alapú burkoló ragasztó
R   műgyanta alapú burkoló ragasztó

Teljesítmény:

1   Normál terhelhetőségű (0,5N/mm2 tapadó szilárdságtól)
2   Fokozott terhelhetőségű (1N/mm2 tapadó szilárdságtól)

Bedolgozhatósági tulajdonság:

T   megcsúszásra nem hajlamos (pl. oldalfalakra is alkalmas)
E   meghosszabbított nyitott idejű (hosszabb ideig nem veszti el tapadásképességét)
F   gyorsan kötő

Alakváltozási  képesség:

S1  2,5mm-es lehajlásra képes
S2  5mm-es lehajlásra képes

A burkoló ragasztók csomagolásán így jelennek meg az előbbi kódok: C2TES1
  • Szolgáltatási terület:

    Budapest, 1.kerület, 2. kerület, 3. kerület, 4. kerület, 10. kerület, 11. kerület, 12. kerület, 13. kerület, 14. kerület, 15. kerület, 16. kerület, 17. kerület, 18. kerület, 19. kerület, 20. kerület, 21. kerület, 22. kerület 23. kerület kerület. Buda, Pest, Budapesten
    Megyék: Pest megye, és környéke
    Városok: Agárd, Alsónémedi, Biatorbágy, Bicske, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Budapest, Bugyi, Csömör, Délegyháza, Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Dömsöd, Ecser, Ercsi, Etyek, Felsőpakony, Gárdony, Gyál, Gyömrő, Gyúró, Halásztelek, Herceghalom, Kápolnásnyék, Kerepes, Kistarcsa, Maglód, Martonvásár, Nagytarcsa, Nagykovácsi, Páty, Pázmánd, Perbál, Pettend, Pécel, Pilisvörösvár, Pilisszentlászló, Pusztazámor, Ráckeresztúr, Ráckeve, Remeteszőlős, Solymár, Sóskút, Sukoró, Százhalombatta, Taksony, Tárnok, Telki, Tordas, Tök, Tököl, Törökbálint, Velence, Zsámbék

    (0670) 592 7675

  • A burkolat ragasztás burkoló oldalakon található írások Bimbó J. Ferenc szellemi tulajdonát képezik. A burkolat ragasztás burkoló oldalak teljes tartama szerzői jogvédelem alatt állnak, a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való után közlése, felhasználása kizárólagos engedélyhez kötöttek!