Terasz burkolás


Terasz burkolás tartósságát a terasz burkoló munka során alkalmazott terasz burkolás technikák ismerete és annak hatékony használata alapozza meg. A terasz burkolás a legproblémásabb burkolat készítése közé sorolható. Mivel számos külső mechanikai erő, a napsütés, az eső, a fagy és ezek káros hatásai érik nap, mint nap a terasz burkolatot, ezért a terasz burkolás károsodását megelőzve olyan terasz burkoló technikákat kell alkalmazni, amely széles körű hozzáértést igényelnek!

terasz burkoló munkák
terasz aljzat előkészítés terasz és lépcső burkolás
Terasz képek nagyíthatók!

Terasz burkolat tartós készítése

A terasz burkolat felfagyása szinte mindig a terasz burkolás hibára vezethető vissza. Ezért a burkoló padlólapok idő előtti cseréjének elkerülése végett először is tisztában kell lenni azokkal az ok okozati összefüggésekkel, amik a látszólag szépen leragasztott terasz burkolás felfagyásához vezetnek

A burkolat felfagyás két féle képen következik be:
A terasz burkoló lap alá kerülő víz megfagyása, vagy a terasz padlólapok kellő tapadásának (ragasztás) hiánya (pláne, ha mindkettő egyszerre történik meg) okozza a terasz burkolás felfagyását.

A csapadék bejutása burkolólapok alá:

A víz fagyott halmazállapotban térfogat növekedéssel feszítővasként teszi próbára a terasz burkolás ragasztását. A hideg és meleg okozta ciklikus változások a terasz burkoló lapokra és azokat hordozó terasz beton táblákra gyakorolt térfogat növekedéssel és csökkenéssel járó hatásuk ugyancsak terhelik a terasz burkolat és a terasz aljzat közti kapcsolatot. Ezek az állandóan jelen lévő mechanikai erők a leggyengébb láncszemet gyorsan megtalálják.
Terasz burkolás alkalmával tehát a leegyszerűsített feladat:
A terasz burkolás felületére érkező csapadékot kell meggátolni abban, hogy a terasz burkolat alá szivárogjon és megfelelő tapadó erővel kell leragasztani a terasz burkoló lapokat ahhoz, hogy elkerülhető legyen a terasz burkolás felfagyása.

Hogyan gátolható meg a csapadék burkolat alá szivárgása?

Mindenekelőtt ne feledkezzünk meg arról, hogy a csapadék a fugákon keresztül is bejut a terasz burkoló lapok alá! Ez egy bizonyos fokig természetes és káros hatásoktól mentes folyamat, ám ha egy fugarepedés felgyorsítja a víz bejutását a terasz burkolat alá, akkor a terasz felfagyás szinte bizonyossá válik.

A VÍZ NEM VALÓ TERASZ BURKOLÁS ALÁ!

Mitől keletkezhet repedés a terasz burkolat fugákon?

A terasz burkolat hordozó rétegének, a terasz beton aljzat káros mértékű mozgásából származik a terasz fuga repedés! Elsődlegesen a terasz betonját kell úgy készíteni, hogy ne keletkezhessen benne burkolatra nézve káros mozgás. Megfelelő terasz alapozással, beton vasalással, lejtés és megfelelő méretű dilatálás biztosításával elérhető a tartósság is. Ezért alapjában a kőműves szakmára nagy felelősség hárul, amikor teraszt készít. Sajnos ezek a nélkülözhetetlen feltételek igen ritkán teljesülnek. Terasz alapok gyengeségét, esetleges hiányát utólag már csak komolyabb beavatkozással lehet pótolni.

A terasz beton lejtésének minimálisan 1,5%-osnak kell lennie!

Mi történik ennél kisebb beton aljzat lejtés esetén?

A terasz burkolás tetejéről csak 1,5% feletti lejtés esetén távozik el a csapadék automatikusan. Terasz lejtés hiányában, ha a burkolat felszínére eső csapadék túl sok ideig áztatja a burkoló lapok fugáit, akkor túlzott mennyiségű víz jut a padlólapok alá, amely mennyiség megfagyva terasz burkoló lap felfagyást produkál. A terasz betont érő hőingadozások anyagtágulásokhoz vezetnek. Elkerülendő a beton repedést érdemes alkalmazni új beton alapanyag technológiákat. Sokat tehetünk a beton zsugorodások és térfogat növekedések optimalizálásában, ha adalékokat és kavics helyettesítő anyagot alkalmazunk. A beton felület táblákra osztása is segítségre van. A dilatciós mezők kialakítása rendkívül fontos feladat és nem elegendő egyszerűen elintézni egy kőműves kanállal húzott vájattal! A beton táblák tágulásának teret kell biztosítani, ezért a minimális cm-es hézag kialakítására törekedni kell. Gyakorlatban a burkoló szakember már csak az elkészített terasz betonnal találkozik, ezért egyik burkoló kollegám sem tudhatja, pontosan mire számítson. Nem láthatunk a betonba, ezért is fejlesztettek ki a mérnökök olyan burkolat elválasztó, rétegelválasztó rendszereket, amelyek az idő folyamán keletkező beton repedéseket áthidalják, ezzel a mozgások ellenére is stabil alapot biztosítva a terasz burkoló lapok ragasztásának.

Az előzőekben írottak betartása illetve alkalmazása megelőzheti a terasz burkolat repedéseket! Higgye el, ha megtesszük mindent a rendelkezésre álló lehetőségekből, elkerülhetjük a terasz burkolás káros mozgását, ami a fuga, vagy rosszabb esetben a padló lapok repedéséhez vezetnek.

Elégtelen ragasztás

A burkolás technika, jelentős befolyással van a tartósságra. Mindent nem lehet a kőműves trehány munkájára fogni! Hiszen, ha a lejtés nem megfelelő, utólag pótolni lehet (bár ez nem minden esetben egyszerű!), dilatálás hiányát is úgy ahogy meg lehet oldani beton átvágással utólag. A beton repedések (nem alapok hiányából származó!) áthidalására ott van a beton ragasztás (beton varrás), vagy problémásabb aljzat esetén, vagy épp előre látó gondolkodással segítségre van a rétegelválasztó, burkolatelválasztó rendszer.

Azonban a terasz burkolat ragasztásán is sok múlik. Sokat lehet hallani a burkoló ragasztó minőség fontosságáról, de hiába a legjobb minőség, ha a napsütés, a szél, azonnal elveszi a burkoló ragasztó tapadásáért felelős tulajdonságot. Ez a folyamat például erős napsütésben másodpercek alatt bekövetkezik. Tehát az a burkoló, aki csak a szokásos módon készített, fogas lehúzó vassal terített burkoló ragasztóágyba fekteti a terasz burkoló lapokat, a terasz burkolat tartósságára nézve végzetes terasz burkolás hibát vét!

A helytelen burkolás technikák kivédésére fejlesztették ki korunk mérnökei a folyékony ágyas burkolat ragasztót. Óriási előnye, hogy alkalmazásakor az időjárás okozta a ragasztó tapadásának elvesztését jelentő „bőrösödés” csak később jelentkezik, mint a többi ragasztó fajtánál, ezért a legbénább burkoló sem vétheti el a legalapvetőbb burkolás hibát: az elégtelen ragasztást. Ráadásul csak a folyékony ágyas ragasztó biztosítja az üregmentes ragasztóágy kialakulását.

Miért kell törekedni az üregmentes ragasztásra? 

Mert a „hagyományos” burkoló ragasztó, fogazott simítóval terített ágyba helyezett burkoló lapok alatt a ragasztó ágyban a fogaknak megfelelő üregek keletkeznek. Ebbe az üregbe a beszivárgó csapadék összegyülemlik és a víz jéggé fagyva alulról feszítő erőt hoz létre. Ellentétben, ha a ragasztás teljesen kitölti a burkolat alatt a teret, akkor a bejutó csapadék egyenletesen elterül és ugyan ez is megfagy, de a ragasztó szerkezetében keletkező jégkristályok kisebb térfogat növekedéssel járnak, mint amikor az víz formájában együtt van jelen és jéggé fagy.

Gondoljunk a régi hagyományos misung ágyazás technológiákra, évtizedekig semmi gond sem volt a terasz burkolattal, ha a misung (ragasztóágy) teljesen kitöltötte a burkoló lap alatti teret. Persze akkori terasz burkolás technikával is elkövették az üreges lerakást (pogácsák a burkolat alatt), de a jó burkoló munka eredménye hosszú évtizedekig biztosította a terasz burkoló lapok mozdulatlanságát!
Korunk ragasztói már fokozott ragasztó erővel is rendelkeznek, de a természeti erők erősebbek, ha alkalmat adunk a bejutó víznek egyben összegyűlve jégkristályt alkotni.

Tehát jelenleg a legjobb megoldás terasz burkolat ragasztásra, az üregmentes ragasztás technológia.

Összegezve: Tartós terasz burkolás titkai:

A kőműves munka során végzett megfelelő teraszbeton alapozás és anyaghasználat mellett a felület megfelelő lejtése és dilatálást biztosító mezők helyes kialakítása, majd a burkolat fektetés előtti rétegelválasztás alkalmazása, kombinálva a folyékony ágyas ragasztó technológiával.


  spórolás ötletekTerasz burkoló munkák:

 • terasz lejtés utólag

  Terasz lejtés kialakítása

  Igényes burkoló, precí­z terasz burkolás!Terasz burkolat felületére érkező csapadékot a lehető leggyorsabban  el kell tüntetni ahhoz, hogy káros mértékben ne tudjon a terasz burkolás fugáin átszivárogni. Ez automatikusan megtörténik amennyiben megfelelő a terasz lejtés. Ám a kőműves munka során a terasz beton lejtését sokszor készítik rosszul. Hogyan lehet utólag kialakítani a terasz lejtést? Többek között erre is választ adok Önnek a terasz lejtés oldalamon. Továbbá meg tudhatja, mire kell figyelni terasz lejtés kialakításakor.

 • utólagos vízszigetelés teraszon

  Terasz vízszigetelés készítése

  Igényes burkoló, precí­z terasz burkolás!A terasz felöli beázás  a kellemetlenségeken túl csak jelentős ráfordítással szüntethető meg. Mélyen a pénztárcába kell nyúlni, így érthető miért keresik oly sokan a tökéletes terasz vízszigetelés módszerét. Mivel a csapadék a legapróbb vízszigetelési hibát is megtalálja ezért a vízszigetelő réteg készítése gondos kivitelezést igényel. A terasz vízszigetelés oldalon bemutatom Önnek azokat a módszereket amellyel tökéletes terasz vízszigetelés készíthető. Megtudhatja azt is hogyan szigetelhető vízbehatolás ellen utólag a beton.

 • rétegelválasztás

  Terasz burkolat elválasztás

  Igényes burkoló, precí­z terasz burkolás!A terasz beton különféle okokból állandó mozgásban van, ami olyan repedéseket eredményez, amely kihatással van a terasz burkolás egészére. Egy terasz burkolat repedésen keresztül, akadálytalanul bejut a csapadék, a terasz burkolás alá, melynek terasz burkolat felfagyás a következménye. Elkerülendő a betonrepedésekből származó terasz burkolás hibát, megelőző intézkedésekre van szükség. A burkolat elválasztás, rétegelválasztás oldalon részletesen bemutatom Önnek milyen hatása van a terasz beton repedéseknek és hogyan védekezhetünk előrelátó módon a terasz burkolat fektetés után keletkező repedések ellen!  

 • terasz burkolat kép

  Terasz képek

  Igényes burkoló, precí­z terasz burkolás!Terasz burkolat kialakításához terasz képek, terasz burkolás ötletek is segítségre vannak. Egy csokorba gyűjtött terasz burkolás képek Önnek is hasznára lesznek! • Szolgáltatási terület:

  Budapest, 1.kerület, 2. kerület, 3. kerület, 4. kerület, 10. kerület, 11. kerület, 12. kerület, 13. kerület, 14. kerület, 15. kerület, 16. kerület, 17. kerület, 18. kerület, 19. kerület, 20. kerület, 21. kerület, 22. kerület 23. kerület kerület. Buda, Pest, Budapesten
  Megyék: Pest megye, és környéke
  Városok: Agárd, Alsónémedi, Biatorbágy, Bicske, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Budapest, Bugyi, Csömör, Délegyháza, Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Dömsöd, Ecser, Ercsi, Etyek, Felsőpakony, Gárdony, Gyál, Gyömrő, Gyúró, Halásztelek, Herceghalom, Kápolnásnyék, Kerepes, Kistarcsa, Maglód, Martonvásár, Nagytarcsa, Nagykovácsi, Páty, Pázmánd, Perbál, Pettend, Pécel, Pilisvörösvár, Pilisszentlászló, Pusztazámor, Ráckeresztúr, Ráckeve, Remeteszőlős, Solymár, Sóskút, Sukoró, Százhalombatta, Taksony, Tárnok, Telki, Tordas, Tök, Tököl, Törökbálint, Velence, Zsámbék

  (0670) 592 7675


 • A terasz burkolás oldalakon található írások Bimbó J. Ferenc szellemi tulajdonát képezik. A terasz burkoló oldalak teljes tartama szerzői jogvédelem alatt áll, a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való után közlése, felhasználása kizárólagos engedélyhez kötöttek!