Klinker burkolás


A klinker jellegzetesen mediterrán hatást produkáló burkoló anyag. A klinker burkoló lapok hasonló tulajdonságokkal bírnak, mint a kerámia; gress burkoló lapok, ezért maga a klinker burkolás munkafolyamata, és a klinker burkoló lapok ragasztása is hasonlóan történik.

klinker burkoló munkák
épület burkolás klinker lapokkal lépcső burkoló munka klinker lapokkal Terasz klinker burkolás homlokzat burkolás klinker burkolás erkélyen
klinker burkolás képek nagyíthatók!

Aljzat, oldalfal előkészítése klinker burkolás előtt:

Egyenes síkok kialakítása aljtaton, oldalfalon:

A burkolat megfelelő előkészítése két dolog miatt igazán fontos.
Az egyik ok az, hogy megkönnyíti az egyenetlenségek kijavítását a felszínen, és nem kell a klinker burkoló lapokat fel-le igazítgatni a síkfelületű klinker burkolás eléréséhez.
A másik ok az, hogy stabilabban rögzíthetők a burkoló lapok a felületre, hiszen súlyos károkat is okozhatunk a ki-kiemelgetés módszerével: üregek jöhetnek létre a klinker burkoló padlólap alatt. A kiemelgetés révén létrejövő burkoló ragasztó üregek okozzák a "kopogó” hangot a klinker burkolaton.


Terasz aljzat lejtés ellenőrzése:

Az egyik legfontosabb dolog a erkély és terasz burkolás alkalmával, hogy a burkolatfelületére kerülő vízmennyiséget a lehető leghamarabb el tudjuk távolítani a felszínről. Ezt egy minimum 1,5%-os terasz betonlejtéssel már el is lehet érni. (egy méteren legalább 1,5cm lejtés kell!) Ezt a lejtést még a terasz betonozásakor meg kell csinálni, tehát ez kőműves munkának számít. Ha hiányzik a megfelelő terasz betonlejtés, akkor nem szabad nekiállni a klinker burkoló lapok leragasztásához.

Ha utólag akarnánk kialakítani a lejtést, akkor ez egy nagyon drága és egyben elkerülhető művelet lenne. Ezt megelőzendő, Igényleje és egyúttal ellenőrizze is, hogy megfelelően lett-e elkészítetve a kőműves terasz betonozás munka, még mielőtt a fizetésre kerülne a sor. Utólag terasz lejtés készítése fokozott figyelmet igényel a burkoló szakembertől.

Oldalfal hőszigetelés rögzítése:

A homlokzat hőszigetelés rögzítése, az általánostól eltérően kell hogy elkészüljön, amennyiben klinker burkolat kerül felragasztásra. A klinker burkolat jelentős súlyával magyarázható a rögzítés eltérése. Míg egy homlokzati festék elhanyagolható súllyal terheli a hőszigetelés rögzítést, addig a klinker burkolat négyzetméterenként akár 25kg súllyal is terhelheti. Ezért a homlokzati hőszigetelést úgy kell rögzíteni a falhoz, hogy a rögzítő dűbeleket a teljes felületen ragasztóba ágyazott üvegszövet háló felhelyezése után kell befúrni és berögzíteni, vagyis meg kell fordítani a sorrendet a szokásoshoz képest! Legalább 5db dűbel kell négyzetméterenként! Ezzel a módszerrel nem csak a hőszigetelő lapok, hanem az üvegszövet háló is rögzül a homlokzat falához, így több súlyt is elbír. Ezt azért hangsúlyozom, mert így csak a hozzáértőbb brigádok készítik el a hőszigetelést. Külön kell kérni, illetve ellenőrizni kell, hogy valóban így is csinálják!


Klinker burkolat ragasztása:

Klinker ragasztása:

Klinker burkolat ragasztásának jelentős hő tágulásokból eredő feszültséget kell elviselni. A klinker burkolat akár 50-60C°-ra is felmelegedhet, majd árnyékban hirtelen 20-30C°-ot is csökkenhet. Ez a hőmérsékletváltozás a klinker burkolat tágulásával és összehúzódásával jár. Ebből adódó állandóan jelen lévő feszültség a ragasztóra hárul, ezért a ragasztó kiválasztásánál ezt is figyelembe kell venni. Kiváló választás az S1 jelölésű (alakváltozásra képes 2,5mm lehajlást elviselő) flexibilis ragasztó.

Megfelelő ragasztó kiválasztása mellett a klinker burkolat ragasztás sikeréhez a burkoló munkavégzési technikája is hozzájárul. A biztonságos tapadás elősegítése érdekében a ragasztandó mindkét felületet be kell kenni burkoló ragasztóval.

Burkoló lapok ragsztása

Vízszintes sorok tartása:

Ez a témakör azért fontos, mert sajnálatos módon, a kliker burkoló lapoknak is létezik hibája. Klinker burkolat lapok hibája, és ezáltal hátránya abból fakad, hogy a hosszú égetés közben létrejött különböző zsugorodás, ami miatt a méretük is eltérő lesz. Ebből kifolyólag a klinker burkolás csak széles, és nem tökéletesen egyenletes fugahézaggal lehet majd megoldani. A klinker burkolólap külső tulajdonságaihoz, megjelenéséhez viszont illeni fog ez a szélesebb fuga. Hogy ezek a hibák kevésébe legyenek észrevehetőek, az általános módszer az, hogy minimum 8-10 mm széles fugával kell őket ragasztani. A szélesebb fugák hozzájárulnak a még nyomatékosabb mediterrán hatáshoz is. A klinker burkolólap burkolása közben pedig folyamatosan figyelni kell a méretpontatlanságot, amit javítani lehet majd kicsi ékeket használva (el kell osztani a méretből adódó különbségeket).

Klinker burkolás sorok igazítása


Ha a klinker burkolást végző burkoló szakember kicsit figyelmesebben dolgozik, akkor első pillantásra, vagy épp távolabbról nézve is egyenes sorok készíthetőek.
Vízszintes felületeken, erkély, terasz aljzaton is használnunk kell sorvezetőt, amely segítségével hosszabb sorokban is egyenletes klinker burkolat sorok készíthetők.

Terasz burkolás Terasz burkoló munkák

Mindent egybevéve: homlokzat és oldalfal esetében a sorok vízszintesen tartására külön oda kell figyelni. Ezeket leginkább lézerrel vagy zsinórral soronként meg kell vizsgálni.

Felülről lefelé burkolás:

Sokszor úgy kell pozícionálni a klinker burkolat sorok helyét, hogy a homlokzat burkolás leglátványosabb részéhez igazodjon. Egy homlokzaton a nyílászárók felett húzódó áthidalót szimbolizáló függőlegesen rakott sorokhoz érdemes igazodni. Ezért a klinker burkolás ragasztást ennél a sornál, vagyis felülről lefelé kell elkezdeni.

homlokzaton fentről burkolás díszítő burkolás klinker burkolaton burkolás fentről lefelé klinker burkolás sorrend

Kémény burkolás esetén is a klinker lapok felülről lefele haladva vannak ragasztva. Így a kémény fed lapjához legközelebb eső első sor vágatlan és könnyen vízszintben is tartható.

klinker burkolás kéményen kémény klinker burkolattal fugák készítése klinker burkolaton


Klinker aljzat kísérő lábazat készítése:

Függetlenül attól, hogy lábazatnak gyártott burkoló lapokkal, vagy klinker burkoló aljzatlapból vágott lábazatot helyezünk el, a lábazati lap és a homlokzat közti rést fednünk kell. Egyfelől, hogy a csapadék ne juthasson a lábazati klinker burkoló lapok mögé, másfelől  szépészeti okokból. A homlokzaton használt nemesvakolat tökéletesen összedolgozza a két felület találkozását. A 90°-os csatlakozásnál pedig rugalmas fugát kell készíteni szilikonnal.

klinker lábazat


Beépített lábtörlő

Előre látó módon érdemes a klinker burkolat készítésekor a lábtörlőt süllyesztett kivitelben elkészíteni. Ehhez lehet vásárolni kerettel ellátott süllyesztett kivitelű lábtörlőt. A lábtörlő kerete és a klinker burkolat között azonos fugatávolságot kell kialakítani.

lábtörlő beépítve lábtörlő beépített jelleg


Lépcső burkolás klinker burkolattal:

Ennél a klinker lépcső burkolás munkánál használt klinker lépcső burkolat lapok vastagsága eltérő volt. A legvastagabb klinker lépőcsőlap a sarok elem volt, éppen ezért, ehhez kellett igazítani a többi klinker lépcső lapokat is. Ezért először a lépcső széleit záró klinker lapok lettek a helyükre ragasztva, figyelembe véve a lépőcső vízszintes elhelyezkedését, és a csapadék elfolyását biztosító lépcsőnkénti lejtés meglétét.

lépcső klinker

A klinker lépcső ragasztásnak a tartósság érdekében teljesen üregmentesnek kell lennie. A fokozott terhelés és a csapadék okozta fagykár így nem okozhat gondot.

A lépcső burkolás homlokfalainak klinker lapjait is úgy kell felragasztani, hogy 80% feletti ragasztó telítettséget érjünk el. A klinker lépcső homlokfal alsó illeszkedésénél pár milliméter csatlakozási hézagot kell hagyni.

klinker ragasztás lépcsőn lépcső ragasztás

A lépcsők csatlakozáspontjainak fugázását a lépcső többi részénél is alkalmazott fugával kell elkészíteni. A résre pedig azért van szükség, hogy a fuga jobban tudjon kapaszkodni a helyére. Az egyenletes fuga elkészítése komoly odafigyelést igényel. Fuga tisztítási folyamatnál könnyen kimosódik, ezért csak felkészült burkoló tudcsak szép egyenletes fugát készíteni:

lépcső klinker burkolat fuga kialakítás


Klinker burkolat fugázás:

Klinker burkolat fugázás előkészítéseként az esetleges burkoló ragasztó maradványokat el kell távolítani. Megfelelő takarásról is érdemes gondoskodni.

fugázás előkészítés neylon takarás

Klinker burkolat fugázásához széles fugát kell használni, így a megfelelő fuga kiválasztására nagy hangsúlyt kell fektetni. Fontos például, hogy a fuga bedolgozási lehetőségének illeszkednie kell a klinker burkoló lap külső adottságaihoz is. A klinker burkoló lapokra leginkább a rusztikus felület a jellemző. Ilyen klinker burkoló lapok fugázása közben fugasoronként szükséges benyomkodni a fugát egy fugázó kanál segítségével.

A sima felületű klinker burkoló lapok esetén a szélességen kívűl, nincs különbség fugázás tekintetében a kerámia burkoló lapokhoz viszonyítva, hiszen mind a két típusnál ugyanazt a burkoló fugázó módszert kell alkalmazni. Mindössze arra kell figyelni, hogy a klinker burkoló lapok sokkal inkább a porózusukba szívják a fuga anyagát, ebből kifolyólag fugázáskor fátyolmentesre kell tisztítani a teljes felületet. Ha ez elmarad, akkor már csak a fátyol eltávolító szerrel tudják majd eltávolítani, ami viszont savas hatása miatt károsítani fogja a fugát, befolyásolva fuga a tartós minőségét.

klinker fuga késztítés klinker fugázás

A fuga minőségéről még ejtenék néhány szót: szükséges, hogy a fugába legyen trassz adalék, hiszen ez képes meggátolni, hogy a fuga kifoltosodjon. A klinker burkoló lappal leburkolt felületnél nagyon fontos látványelemként is funkcionál a szépen kivitelezett fugázás, így valószínűleg mindenki arra akar törekedni, hogy a legkisebb felületen se legyen a fuga elszíneződve. Ha nem sikerül egy adott felületet egy munkafázissal befugázni, akkor a már korábban említett fuga elszíneződés jöhet létre.

Mikor jobban le van hűlve az idő (15C° alatt), akkor nem ajánlott fugázni, hiszen ahhoz, hogy a burkoló lapon maradt fátylat hideg időben megfelelően el lehessen távolítani, többszöri ismétlése szükséges a tisztítási folyamatnak. Viszont, ha többször mossuk le hideg időben, akkor a sok víz hatására a fuga felszíne meg fog puhulni. Miután ez a puha fuga megköt, „krétásodhat” a felszíne (fehéres elszíneződés fog létrejönni).

A megfelelő évszakban döntsenek kliker burkoló lapok burkolása mellett, amit csakis egy megbízható burkolóval végeztessenek el!

Bútor építés és a klinker burkolattal:

Ennél a klinker burkoló munkánál épített bútort is kellett kialakítani. Az épített bútor lábakat ytong előfalazó elemmel a munkapult pedig tömör műgyanta lappal készült. A munkalap építési ragasztóval rögzül a falakhoz és a lábakhoz.

ytong lábakkal készített épített bútor külső térben épített bútor épített bútor műgyanta pulttal épített pult kerti sütéshez bútor építés

Klinker burkolás minták:

A klinker burkoló lapok különféle méretekben készülnek, így a kialakítható klinker burkolat minták is változatosak lehetnek. A klinker burkolás minták bemutatásának külön oldalt szánok. Hamarosan elkészül és elérhető lesz!

  • Szolgáltatási terület:

    Budapest, 1.kerület, 2. kerület, 3. kerület, 4. kerület, 10. kerület, 11. kerület, 12. kerület, 13. kerület, 14. kerület, 15. kerület, 16. kerület, 17. kerület, 18. kerület, 19. kerület, 20. kerület, 21. kerület, 22. kerület 23. kerület kerület. Buda, Pest, Budapesten
    Megyék: Pest megye, és környéke
    Városok: Agárd, Alsónémedi, Biatorbágy, Bicske, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Budapest, Bugyi, Csömör, Délegyháza, Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Dömsöd, Ecser, Ercsi, Etyek, Felsőpakony, Gárdony, Gyál, Gyömrő, Gyúró, Halásztelek, Herceghalom, Kápolnásnyék, Kerepes, Kistarcsa, Maglód, Martonvásár, Nagytarcsa, Nagykovácsi, Páty, Pázmánd, Perbál, Pettend, Pécel, Pilisvörösvár, Pilisszentlászló, Pusztazámor, Ráckeresztúr, Ráckeve, Remeteszőlős, Solymár, Sóskút, Sukoró, Százhalombatta, Taksony, Tárnok, Telki, Tordas, Tök, Tököl, Törökbálint, Velence, Zsámbék

    (0670) 592 7675


  • A klinker burkolás oldalakon található írások Bimbó J. Ferenc szellemi tulajdonát képezik. A klinker burkoló oldalak teljes tartama szerzői jogvédelem alatt áll, a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való után közlése, felhasználása kizárólagos engedélyhez kötöttek!